Lecţia de demnitate a unui consilier local care a demisionat imediat după ce i-a fost validat mandatul: „Se luau la mişto, scuzaţi-mi expresia, între ei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victor Malinovici (UNPR) s-a luptat doi ani în Justiţie pentru confirmarea mandatului de consilier local al municipiului Galaţi ce-i fusese invalidat în 2016, în mod abuziv, în urma unor jocuri politice. Judecătorii i-au dat dreptate, definitiv şi irevocabil, iar CL a fost obligat să-l repună în drepturi.

Cazul fostului consilier local (de Galaţi) Victor Malinovici (UNPR) pare o adaptare după o celebră butadă despre dictatura majorităţii. Dacă în scenariul original trei lupi şi o oaie se întâlnesc pentru „a vota democratic” ce vor mânca la cină, în cazul lui Victor Malinovici este vorba despre o decizie abuzivă a majorităţii din Consiliul Local Galaţi.

Pe fondul unei dispute între UNPR şi PMP (care erau în negocieri pentru o fuziune), deşi rezultatul alegerilor locale din 2016 impunea validarea mandatului lui Victor Malinovici, majoritatea din CL (PSD-ALDE-UNPR) – la care a fost complice şi PNL, din dorinţa de a da o lecţie fostului primar Marius Stan - a decis să facă un joc ciudat şi a decis invalidarea.

Trebuie spus că Malinovici era următorul pe listă după Marius Stan, însă mandatul de consilier al fostului edil fusese anulat pe motiv că a candidat la alegerile parlamentare pe lista altui partid (PMP), lucru care ar fi generat o stare de incompatibilitate. Atât Marius Stan, cât şi Victor Malinovici au contestat invalidarea mandatelor, însă, cel puţin deocamdată, doar cel din urmă a câştigat procesul.

În urmă cu o lună, prin Decizia nr. 2017/2018, Curtea de Apel Galaţi a stabilit, în dosarul nr. 433/121/2017*, că Victor Malinovici are dreptate şi a dispus, definitiv şi irevocabil, repunerea lui în drepturi, după doi ani de procese.

„Respinge ca neîntemeiată excepţia nulităţii recursului invocată de intimaţii pârâţi prin întâmpinare. Admite recursul. Casează sentinţa recurată şi, rejudecând, admite acţiunea. Dispune anularea HCL nr. 7/26.01.2017. Obligă pârâţii să emită o hotărâre de Consiliu prin care să fie validat mandatul de consilier local al reclamantului. Obligă pârâţii în solidar să plătească reclamantului suma de 1600 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată efectuate la fond (taxă de timbru şi onorariu avocat). Definitivă”, se menţionează în decizia judecătorilor.

Pe 23 noiembrie 2018, consilierii locali au fost nevoiţi, în şedinţă de plen, să valideze mandatul lui Victor Malinovici, acesta a depus jurământul şi a asistat la lucrări, însă nu a votat niciunul dintre proiectele de pe ordinea de zi, argumentând că nu le cunoaşte conţinutul.

Surpriza avea să apară după nici două ore, la sfârşitul şedinţei, atunci când Malinovici şi-a anunţat demisia din Consiliul Local în care tocmai îi fusese validat mandatul. El şi-a motivat gestul prin faptul că este „îngrozit” de felul în care au ajuns să se comporte politicienii din România.

„Am asistat la toată şedinţa şi când am văzut care-i atmosfera m-am îngrozit. Consilierii se luau la mişto, scuzaţi-mi expresia, între ei, în loc să-şi vadă de proiectele de hotărâri. Păi, eu am venit să fac administraţie, nu politică. Avem nevoie de decizii serioase nu de glumiţe ieftine”, a spus Malinovici la sfârşitul şedinţei de CL.

„La sfârşitul şedinţei, domnul primar s-a ridicat şi a plecat. Nu a vrut să mă asculte, avea de dat interviuri siropoase pentru presă. Cred că am luat o decizie bună de a pleca din Consiliul Local. Eu nu venisem pentru funcţie, ci pentru a face treabă. Comunitatea şi-a pus bazele în mine”, a mai adăugat acesta.

În aceste condiţii, Consiliul Local Galaţi este în situaţia de a desemna un alt consilier local pe locul rămas vacant. Acesta ar putea fi, deocamdată, Ilie Gheţu (UNPR), cel care a ocupat funcţia în ultimii doi ani.

Deşi a fost sfătuit altfel de unii dintre apropiaţi, Victor Malinovici a decis să pună capăt scandalului politic şi să nu uzeze de dreptul (conferit de decizia civilă definitivă a Curţii de Apel) de a face plângere penală pentru abuz în serviciu împotriva consilierilor locali care i-au anulat ilegal mandatul, în 2016.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite