Scandal privind transportul public din Galaţi. Primarul critică dur intenţia Transurb  de a cumpăra autobuze uzate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit edilului decizia conducerii societăţii publice de transport de a cumpăra 30 de autobuze la mâna a doua, vechi pe peste 11 ani şi cu sute de mii de kilometri la bord, nu ar avea girul Consiliului Local, unicul acţionar al companiei.

Primăria municipiului Galaţi a precizat că licitaţia lansată de compania publică Transurb SA Galaţi pentru achiziţionarea celor 30 de autobuze second hand este o decizie care aparţine exclusiv conducerii societăţii.

Anunţul făcut de instituţie vine în contextul în care anunţata achiziţie a stârnit un adevărat scandal, mai ales în spaţiul online, acolo unde mii de oameni au criticat vehement investiţia. Reacţia Primăriei este cu atât mai ciudată cu cât Transurb SA este o societate al cărei capital social aparţine în întregime Consiliului Local deci, cel puţin în teorie, nu se poate lua vreo măsură fără a exista şi acordul primarului.

„Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, nu încurajează şi nu susţine achiziţia de mijloace de transport în comun second hand. Mai mult de atât, la iniţiativa sa, Consiliul Local a probat o serie de proiecte dedicate modernizării infrastructurii şi înnoirii parcului auto al societăţii prin achiziţionarea de troleibuze, autobuze şi tramvaie noi. Actuala administraţie doreşte să le asigure gălăţenilor un transport civilizat şi modern, care să le ofere  cetăţenilor confort, dar şi cu efecte pozitive pe termen mediu şi lung asupra calităţii mediului”, a transmis Primăria

De asemenea, instituţia a precizat că demersul Transurb Galaţi contravine strategiei municipalităţii de modernizare a transportului public în comun, drept pentru care primarul Ionuţ Pucheanu i-a convocat la discuţii, sâmbătă, 24 noiembrie 2018, pe reprezentanţii societăţii de transport public local.

„Refuz categoric să susţin un astfel de proiect care nu are nimic în comun cu strategia asumată de mine şi Consiliul Local. În condiţiile în care actuala administraţie depune eforturi considerabile pentru ca transportul public în comun să fie modernizat, nu admit ca directorul unei societăţi publice subordonate să nu ţină cont de hotărârile Consiliului Local şi de proiectele pe care le avem în derulare”, a declarat, duminică, Pucheanu. 

Edilul a mai adăugat şi că este inacceptabil ca municipiul Galaţi să continue să achiziţioneze pentru cetăţenii săi mijloace de transport în comun la mâna a doua, de o calitate îndoielnică. 

„Achiziţia de autobuze second hand nu este singura opţiune pentru ca societatea să nu se confrunte cu probleme în sezonul rece. Transurb va beneficia de tot sprijinul nostru şi va fi susţinută în aşa fel încât să treacă cu bine peste iarnă. O prioritate a mandatului meu este înnoirea parcului auto al Transurb şi realizarea unui management de trafic modern şi nu am de gând să renunţ la acest obiectiv. Motiv pentru care solicit ferm conducerii Transurb să-şi reevalueze opţiunile şi să-şi reconsidere poziţia”, a mai declarat primarul.

Societatea publică de transport urban este condusă de câteva luni de Mihai Cadinoiu, fostul director adjunct al Poliţiei Locale. El are susţinerea ALDE, care este aliat la guvernare (dar şi în CL Galaţi) cu PSD, partidul din care face parte primarul Galaţiului.

În ultimii trei ani, şefii Transurb au reclamat constant că societatea are grave probleme cu asigurarea maşinilor pe trasee, deoarece autobuzele sunt foarte vechi şi se defectează mereu. Primăria a tot promis, în tot acest interval, că va cumpăra autobuze noi, însă lucrurile au rămas la stadiul de proiecte interesante, frumos promovate, dar încă neconcretizate.

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite