Gestul unic făcut de un afacerist din Galaţi: a donat oraşului un teren de 100.000 de euro pentru lărgirea unei intersecţii. Cum şi-a motivat gestul

0
0
Zona în care se află terenul donat oraşului Galaţi FOTO Google Earth
Zona în care se află terenul donat oraşului Galaţi FOTO Google Earth

Oferta a venit, surprinzător, chiar din partea proprietarului terenului, fără a fi solicitată sau sugerată de Primărie. Cazul este unul fără precedent în istoria oraşului Galaţi. Până acum, pentru realizarea lucrărilor de infrastructură de acest fel municipalitatea a făcut exproprieri pentru care a plătit bani grei.

Gest unic făcut de proprietarul unei firme private din Galaţi. Marian Marin, administratorul firmei Figran SRL a notificat Primăria că vrea să doneze oraşului un teren cu suprafaţa de 830 de metri pătraţi, aflat la intersecţia unui mare bulevard cu şoseaua de centură, singura condiţie fiind ca autorităţile să facă acolo un sens giratoriu până cel târziu la 31 decembrie 2019.

Valoarea de piaţă a terenului respectiv (care se află în oraş, la intersecţia bulevardului George Coşbuc cu şoseaua de centură) este de aproape 100.000 de euro, firma Figran SRL dobândindu-l în urma unei licitaţii.

Administratorul firmei amintite a motivat gestul prin faptul că vrea să ajute autorităţile să rezolve problemele de trafic din zona respectivă, care este cunoscută pentru desele ambuteiaje şi accidente rutiere. Primăria Galaţi a anunţat că acceptă donaţia şi că va realiza urgent un proiect de sistematizare a intersecţiei.

Este pentru prima oară în istoria oraşului când cineva donează un teren pentru dezvoltarea unei străzi. Până acum, municipalitatea era nevoită, cu costuri substanţiale, să exproprieze terenurile de care avea nevoie pentru extinderea străzilor, ba chiar deseori să se judece cu proprietarii pentru stabilirea preţului.

Cele mai recente exproprieri s-au făcut pentru lăţirea centurii, pentru extinderea străzii Traian şi pentru realizare unei parcări publice în cartierul Mazepa, aceste achizţii costând oraşul, la un loc, peste 30 de milioane de lei.

Propunerea de donaţie a fost discutată şi în Consiliului Local, prilej cu care aleşii au acceptat promisiunea unilaterală de donaţie a lotului în suprafaţă de 830 metri pătraţi, teren liber de construcţii, proprietatea societăţii Figran SRL, şi l-au împuternicit pe primarul oraşului să semneze actele de donaţie în formă autentică.

Conform hotărârii votate, cheltuielile ocazionate de încheierea şi autentificarea actului de donaţie vor fi suportate de către donator, imobilul urmând să devină, astfel proprietatea publica a municipiului Galaţi.

Există şi o clauză care face ca dacă municipalitatea nu se ţine de cuvând returnează terenul proprietarului.  „Prezenta promisiune unilaterală de donaţie se face exclusiv sub condiţia rezolutorie a realizării sensului giratoriu la intersecţia bulevardului George Coşbuc cu Şoseaua de Centură, şi finalizării lucrărilor de construire necesare şi punerii în funcţiune până la data de 31 decembrie 2019”, se arată în documentul autentificat la notariat.

Donatorul a menţionat că lotul donat face parte dintr-un teren mai mare, cu destinaţia de curţi-construcţii, situat pe strada George Coşbuc nr. 257. Societatea a dobândit imobilul prin adjudecare la licitaţia publică organizată pentru valorificarea unor active din patrimoniul Galmopan Industrie (fosta fabrică de pâine a oraşului), aflată în reorganizare judiciară, la data de 13 septembrie 2017.

Firma se obligă, de asemenea, ca până la finele lui 2018 să elaboreze documentaţia cadastrală de dezmembrare, să încheie actul în firmă autentică şi să radieze imobilul din Cartea Funciară. Amenajarea sensului giratoriu vine în continuarea proiectului de modernizare a şoselei ocolitoare, aflat în faza de licitaţie a execuţiei.

Intersecţia centurii ocolitoare a Galaţiului cu bulevardul George Coşbuc este unul dintre „punctele fierbinţi” ale traficului din oraş. În zonă se produc mari ambuteiaje (ambele artere fiind foarte aglomerate), iar accidentele rutiere sunt foarte frecvente. 

Mai multe - Galaţi

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite