Jocurile de culise ale Festivalului Scrumbiei de la Galaţi. Cum se împart banii publici „cu dedicaţie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Caietul de sarcini al licitaţiei pentru organizarea festivalului a stârnit suspiciuni din start, dat fiind că trupa Mandinga, cerută în mod expres pentru concertul din 21 aprilie, este reprezentată de firma Forward Music Events SRL Bucureşti, deţinută de ruda unui director din Primăria Galaţi. Ulterior, contractul a fost adjudecat de o firmă aparent anonimă din Bârlad, însă care este deţinută de un acţionar al firmei bucureştene amintite.

Cea de-a 18-a ediţie a Festivalului Scrumbiei Dunărene, organizat la Galaţi din bani publici (mai exact din bugetul municipiului) nu este scutită nici în acest an de un scandal cu privire la maniera în care a fost atribuit contractul. 

După ce în anii precedenţi organizarea a fost adjudecată de firma fiului şi soţiei fostului deputat PSD Florin Pâslaru (actual şef de cabinet al lui Liviu Dragnea), în 2018 contractul în valoare de aproape 150.000 de lei a fost câştigat de firma Forward Music Events SRL Bucureşti.

Licitaţia a trezit încă de la început suspiciuni din cauză că persoana desemnată să se ocupe de caietul de sarcini al licitaţiei, Cristi Marian Ochiu (care fusese instalat de numai câteva zile ca director  al Direcţiei Generale Relaţii Publice, Evenimente Publice şi Managementul Documentelor din cadrul Primăriei Galaţi) are o relaţie de rudenie (e drept, nu una apropiată) cu Cristian Sorin Ochiu, acţionarul majoritar al Forward Music Events SRL Bucureşti.

De altfel, următoarele evenimente din 2018, organizate din banii oraşului, au fost atribuite altor firme, respectiv Gaby Modelles Events SRL Buzău (la Ziua Marinei şi la Revelion), Palmyra Events SRL Târgovişte (la Sărbătorile Galaţiului) şi Radio Galaţi Media SRL (1 Iunie şi Târgul de Iarnă). În total, o cheltuială de mai bine de un milion de lei.

Cerinţele din caietul de sarcini pentru licitaţia de atribuire a organizării Festivalul Scrumbiei din 2019 au stârnit însă din start controverse, deoarece stabileau că, pe 21 aprilie, la Galaţi trebuie să cânte neapărat Mandinga, Elena Ionescu sau Zdob şi Zdub. Problema este că la data întocmirii caietului de sarcini, după cum au confirmat impresarii artiştilor, doar Mandinga era liberă de contract, în vreme ce  Elena Ionescu şi Zdob şi Zdub aveau deja semnate alte contracte, la Zilele Giurgiului, pentru seara respectivă, deci nu puteau ajunge şi la Galaţi. 

Drept urmare, singurii artişti disponibili din lista impusă de Primărie erau, din start, doar cei de la Mandinga,  trupă ce este sub contract cu Forward Music Events SRL Bucureşti. Anunţul privind rezultatul licitaţiei a adus însă o uriaşă surpriză. Contractul a fost adjudecat de World Wide Entertainment SRL Bârlad, cu o propunere financiară de 141.000 de lei (cu tot cu TVA), cu doar 3.000 de lei mai puţin faţă de plafonul impus de caietul de sarcini.

Verificările făcute la Registrul Comerţului au arătat însă că, de fapt, avem de-a face cu o firmă-paravan, folosită pentru a arunca o perdea de fum peste suspiciunile că licitaţia ar fi putut fi aranjată.  World Wide Entertainment SRL Bârlad  este necunoscută în impresariatul românesc. Asta şi pentru că a apărut doar pe la jumătatea anului 2017, iar de atunci s-a ocupat doar de organizarea unor concerte de mică anvergură, prin judeţul Vaslui, finanţate din bani publici. De altfel, cifra de afaceri a firmei pe 2017 (datele pe 2018 nu sunt disponibile încă) este de doar 370.000 de lei.

Asociatul unic al firmei bârlădene (care funcţionează într-un apartament de bloc) este un tânăr de 30 de ani, aproape necunoscut, pe nume Ionuţ Mădălin Mavriche. Până să înfiinţeze World Wide Entertainment SRL Bârlad, Mavriche a avut, timp de patru ani (din 2013) o asociaţie non-profit cu denumirea Dance Expert. Aceasta a fost dizolvată însă în 2017 prin decizia definitivă a Judecătoriei Bârlad, iar în acelaşi an este înfiinţată firma World Wide Entertainment SRL. 

Firma are ca obiect de activitate Cod CAEN 7490, „alte activităţi profesionale, ştiintifice şi tehnice n.c.a.”, care include şi „activităţi desfăşurate de agenţi şi agenţii, în numele unor indivizi, implicând de obicei obţinerea de angajamente în filme, producţii teatrale sau alte spectacole de divertisment”, dar şi brokeraj, prognoză meteo şi „citirea contoarelor de gaz, electricitate şi apă”.

De fapt, Ionuţ Mădălin Mavriche este asociat (are 10%) dintre acţiuni şi la firma Forward Music Events SRL Bucureşti, cea care a organizat evenimentul Zilele Galaţiului în 2018 şi care are drepturile de reprezentare ale firmei Mandinga, „cuiul lui Pepelea” din caietul de sarcini. Deci lucrurile s-au „legat” cum nu se poate mai bine. Primăria Galaţi a precizat, sec, că licitaţia a fost organizată în conformitate cu prevederile legale.

În cadrul festivalului sunt organizate, pe 20 şi 21 aprilie, mai multe evenimente (concursuri şi expoziţii culinare, concursuri pescăreşti etc), printre care şi două concerte. Pe 20 aprilie vor concerta Sofia Vicoveanca,  Daniela Condurache şi Rapsozii Botoşanilor, iar pe 21 aprilie Mandinga.

Programul Festivalului Scrumbiei

Vineri, 19.04.2019

Începând cu ora 13.00, gălăţenii sunt invitaţi la un ospăţ pescăresc, de unde nu vor lipsi gustoasa saramură de crap, scrumbia la grătar şi multe alte preparate din peşte.

Sâmbătă, 20.04.2019

10.00 – 22.00 – mâncăruri tradiţionale din diferite specii de peşte, produse specific pescăreşti şi altele; mici comercianţi

17.00 – 18.30 – spectacole artişti locali – recital Manuela Bordea, recital Miki Bălan

18.30 – 21.00 – recital muzică populară orchestra Rapsozii Botoşanilor împreună cu Sofia Vicoveanca şi Daniela Condurache

Duminică, 21.04.2019

7.30 – concurs de îndemânare pescărească

10.00 – 22.00 - mâncăruri tradiţionale din diferite specii de peşte, produse specific pescăreşti şi altele; maestrul bucătar Valentin va prepara cel mai mare storceag, denumit şi regina ciorbelor pescăreşti

11.00 – spectacol dedicat copiilor la foişor

17.00 – 18.40 – spectacole artişti locali – recital Valentin Ghencea; recital Ionela Bănică

18.40 – 19.30 – recital trupa Mandinga

Prezentator/MC pe toată durata festivalului este Ionela Bănică.

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite