Cum sifonează banii o companie publică din Galaţi: în prag de insolvenţă, a angajat o firmă privată care să monitorizeze Facebook şi presa
0Conducerea companiei de transport public urban Transurb SA nu a reuşit să explice cum îi va folosi în activitate monitorizarea presei şi a reţelelor de socializare. Societatea are o situaţie financiară dezastruoasă, cu datoriile restante de aproape 20 de milioane de lei către buget şi furnizori.
Compania de transport public din Galaţi, Transurb SA, a reuşit o „performanţă” unică managerială: conducerea societăţii tocmai ce a angajat o firmă privată pentru a monitoriza presa şi Facebook. În acelaşi timp, societatea are datorii restante uriaşe (de aproape 20 de milioane de lei), autobuzele sunt adevărate sicrie pe roţi, salariile şoferilor se plătesc cu mare întârziere, iar furnizorii de carburant ameninţă cu sistarea livrărilor.
Contractul a fost semnat în luna martie, după o achiziţie directă realizată în februarie, având o valabilitate de 10 luni, pentru o plată totală de 29.000 de lei. Firma selectată este Govision SRL Galaţi, o firmă de apartament, fără angajaţi, care conform contractului trebuie să facă zilnic rapoarte de monitorizare a presei, care „vor fi transmise pe e-mail la adresele indicate de către beneficiar până la ora 8,30 a fiecărei zile, pe toată perioada contractului”.
„Raportul de monitorizare trebuie să conţină numele publicaţiei/site-ului, titlul articolului, textul print-screen al articolului, data apariţiei, link-urile la materialele originale şi punct de vedere al aprecierii jurnalistice (articol pozitiv, negativ, neutru)”, se mai specifică în contract.
Interesant este că societatea publică are în organigrama aprobată de Consiliul Local Galaţi (HCL nr. 652/ 6 decembrie 2018) nu mai puţin de şase angajaţi care, cel puţin în teorie, ar trebui să se ocupe de marketing şi de relaţii cu publicul. Adică şi de monitorizarea presei şi a reacţiei clienţilor, ţinând cont că Transurb SA asigură un serviciu public unic şi nu are o activitate complexă.
Conducerea companiei (director general este Mihai Cadinoiu, un membru de frunte al ALDE) nu a reuşit să explice cum va ajuta monitorizarea presei activitatea curentă, având în vedere că, aşa cum aminteam, Transurb SA este îngropată în datorii, iar soarta ei atârnă de un fir de păr.
Numai la furnizorul de carburant sunt aproape 4 milioane de lei datorie, iar sistarea livrării nu a fost oprită doar pentru că Primăria Galaţi (unicul acţionar al societăţii publice) a făcut nişte plăţi ce urmează să fie deduse din subvenţia viitoare la abonamentele pentru pensionari şi elevi. Soluţia este însă una provizorie, căci, după cum recunoaşte conducerea Transurb, activitatea curentă generează pierderi zilnic.
„A fost nevoie de un astfel de contract pentru că e destul de dificil să putem acoperi tot ce înseamnă mass-media. Noi nu avem o aplicaţie specială, ceva care să ne poată ajuta să vedem tot ce apare, toate informaţiile care au legătură cu Transurb. Noi ne dorim foarte mult să îmbunătăţim imaginea societăţii şi atunci considerăm că este necesar să vedem ce informaţii apar, dacă sunt veridice sau nu. Nouă ne foloseşte această monitorizare. Facem o analiză a tot ceea ce a apărut… Nu aş putea să vă dau alte detalii”, a declarat Simona Negru, de la departamentul de comunicare al Transurb.
În ultimii 30 de ani, conducerea companiei publice a fost asigurată doar prin directori numiţi politic (cu sau fără contract de management). Acest lucru a dus la o politizare masivă a funcţiilor de conducere din organigramă, care sunt ocupate de membri ai ALDE sau ai PSD.
În ceea ce priveşte firma tocmai angajată să facă monitorizarea presei şi a Facebook pentru Transurb SA, aceasta aparţine lui Cosmin Durbacă (unic asociat şi administrator), un tânăr membru al ALDE. Govision SRL funcţionează din 2008, însă în cei 11 ani de activitate nu a avut niciun angajat, iar veniturile anuale realizate sunt modeste, respectiv în jurul a 10-12.000 de lei. Practic, contractul obţinut cu Transurb este dublu faţă de cifra de afaceri anuală medie din toată „viaţa” firmei.
Nu este deloc clar nici cum s-a stabilit că firma amintită are competenţa necesară pentru a asigura o activitate specializată cum este monitorizarea şi interpretarea informaţiilor din mass-media, având în vedere că obiectul ei de activitate este, conform Registrului Comerţului, „comerţul cu amănuntul al calculatoarelor, unităţilor periferice şi software”.