Forța naturii: ce frumos a înverzit noua insulă din mijlocul Dunării, din dreptul orașului Galați VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Insula din mijlocul Dunării, din dreptul orașului Galați, este de un verde aprins în această perioadă și creează un peisaj spectaculos. Formată din cauza scăderii debitului Dunării, limba de nisip a devenit în ultimii ani o atracție turistică, fiind populată vara de mii de păsări.

Limba de nisip a fost vizibilă pentru prima dată în 2003. Atunci, seceta a lovit puternic România, afectând inclusiv debitul Dunării. La început nu avea dimensiunile actuale, fiind doar un banc de nisip pe mijlocul fluviului, ascuns sub suprafața apei.

Specialiștii au spus că a fost cea mai gravă secetă din ultimii 160 de ani. Porțiunea de pământ s-a extins an de an, ajungând acum la aproape doi kilometri lungime și o suprafață de circa patru hectare.

Potrivit Administrației Fluviale a Dunării de Jos, nivelul Dunării a ajuns miercuri, 3 aprilie 2024, la cota de 297 cm, în scădere cu șase centimetri față de ziua precedentă. Și va continua să scadă în următoarele zile. 

Insula a devenit un mediu propice pentru creșterea vegetației, iar specialiștii estimează că în câțiva ani ar putea deveni o pădure. Această schimbare surprinzătoare a fost remarcată de localnici și de turiști, care au început să viziteze insula pentru a admira frumusețea ei naturală și pentru a se bucura de peisajul înverzit.

A înverzit limba de nisip de pe Dunăre FOTO: C. Mazilu
A înverzit limba de nisip de pe Dunăre FOTO: C. Mazilu

„Eu cred că va rămâne permanentă, va fi un ecosistem foarte frumos pentru Galați, cu păsări, vegetație”, spune Dorian Dumitru, specialist în navigație și fost director al AFDJ Galați.  

Puțini gălățeni mai știu că, în urmă cu 100 de ani, pe acel loc era o insulă cu copaci. Ea s-a erodat în timp și a dispărut. Pe acel loc este astăzi insula.

„În câțiva ani se va forma iarăși pădure aici. Cei mici vor prinde pădure. Deja vedeți că salcia are un metru și se ridică rapid”, susține Viorel Ionuţ Gagu, un tânăr gălăţean care a renunţat la uniforma de poliţist ca să se dedice pasiunii sale pentru călătoriile pe Dunăre

Insula de la Galați, din mijlocul Dunării a devenit în ultimii ani atracție turistică. În timpul sezonului cald, ea este verde și populată cu mii de păsări, mulți curioși o vizitează cu barca, fac plajă sau pur și simplu o admiră de pe Faleza Dunării.

Insula din mijlocul Dunării a înverzit FOTO: C. Mazilu
Insula din mijlocul Dunării a înverzit FOTO: C. Mazilu

 Insula a devenit nu doar o atracție turistică, ci și un simbol al puterii regenerative a naturii, oferind o lecție importantă despre importanța conservării și protejării mediului înconjurător.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite