Insula de pe Dunăre, o pată de culoare verde la începutul iernii, în dreptul orașului Galați VIDEO
0Insula din mijlocul Dunării, din dreptul orașului Galați, este tot mai vizibilă. Formată din cauza scăderii abrupte a debitului Dunării, pe fondul secetei, limba de nisip s-a permanentizat, în aceste zile având o culoare verde aprins, în ciuda temperaturilor scăzute.
Limba de nisip a fost vizibilă pentru prima dată în 2003. Atunci seceta a lovit puternic România, afectând inclusiv debitul Dunării. Specialiștii au spus că a fost despre cea mai gravă secetă din ultimii 160 de ani.
An de an, porțiunea de pământ s-a extins, ajungând în prezent la aproape doi kilometri lungime și o suprafață de circa patru hectare.
„În urmă cu 20 de ani s-a format această insulă de nisip în mijlocul Dunării. Nu deranjează navigația, șenalul navigabil, deoarece între insulă și faleză sunt 350 de metri”, spune Dorian Dumitru, specialist în navigație și fost director al AFDJ Galați.
Insula devine atracție turistică
Dacă în alți ani, insula era deja acoperită de ape, acum ea este vizibilă și și-a păstrat apropae în întregime dimensiunea. Specialiștii cred că sunt șanse mari ca insula de nisip să nu mai fie niciodată acoperită de apă.
„Eu cred că va rămâne permanentă, va fi un ecosistem foarte frumos pentru Galați, cu păsări, vegetație. Puțini gălățeni mai știu că, înainte de 1990, mai în amonte de trecerea cu bacul, era o insulă cu copaci. Ea s-a erodat în timp și a dispărut. Această limbă de nisip din mijlocul Dunării va mai fi acoperită de apă doar atunci când nivelul Dunării va fi foarte crescut. Dacă ar fi protejată, atunci ea se va stabiliza în timp”, spune Dorian Dumitru.
Așadar, insula de la Galați, din mijlocul Dunării, devine încet-încet atracție turistică. Deoarece insula s-a înverzit și a fost populată cu mii de păsări, mulți curioși o vizitează cu barca în timpul verii, fac plajă sau pur și simplu o admiră de pe Faleza Dunării. În prezent, în ciuda temperaturilor scăzute de afară, insula are o culoare verde aprins.