Electrocentrale Galaţi se pregăteşte de concedieri colective din cauza problemelor financiare prin care trece

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

Administratorul special al Electrocentrale (CET) Galaţi este deja în consultări cu sindicatele pe tema modalităţii prin care se va rezolva criza prin care trece societatea. Există atât scenariul unor disponibilizări, cât şi varianta reducerii salariilor. Cert este că CET cheltuie mai mult decât încasează.

Perspective sumbre la Electrocentrale (CET), producătorul de energie termică pentru oraşul Galaţi. Societatea – care deja este în insolvenţă – se confruntă cu o criză gravă de lichidităţi, pe fondul faptului că încasările sunt mai mici decât plăţile şi, în acelaşi timp, evoluţiile din piaţa energiei au dus producţia de electricitate (în cogenerare) sub pragul de rentabilitate.

Angajaţii companiei de stat au fost anunţaţi încă de săptămâna trecută că sunt posibile măsuri drastice pentru reducerea cheltuielilor, vizaţi fiind în special salariaţii.

Există scenariul ca peste 100 dintre cei 270 de angajai să fie concediaţi colectiv, însă se negociază cu sindicatele şi varianta să nu se facă dispinibilizări, ci să fie reduse salariile, prin diminuarea timpului de lucru de la cinci la patru zile pe săptămână. Măsura ar urma să se aplice de la începutul lunii martie.

„Analizăm ca, pentru reducerea costurilor, să apelăm inclusiv la varianta reducerii de personal, pe lângă posibilitatea reducerii programului de lucru al angajaţilor şi a şomajului tehnic. Electrocentrale face aceste demersuri pentru a atenua pierderile pe care le înregistrăm din cauza scăderii preţului la energia electrică, tarifului practicat la combustibil şi scăderii consumului de agent termic în oraş”, a declarat Sinan Mustafa, adminsitratorul special al CET.

De altfel, începând de la sfârşitul săptămânii trecute, pe fondul încălzirii vremii, societatea a redus cu aproape 40% livrarea de agent termic către Calorgal SA (distribuitorul public de căldură).

Moare CET?

Tot mai multe voci spun că, de altfel, acesta ar putea fi ultimul sezon rece în care CET Galaţi va mai furniza căldură Galaţiului, având în vedere situaţia dramatică a companiei, atât din punct de vedere economic, dar şi din punct de vedere al stării cazanelor şi a reţelei de distribuire.

Eficienţa cazanelor folosite de CET, care sunt vechi de câteva decenii, este foarte scăzută, iar peste aceasta se suprapune starea proastă a reţelei de distribuţie primară (aparţinând Electrocentrale), care are pierderi de peste 40% din agentul termic livrat.

Investiţiile pentru retehnologizare şi pentru reabilitare a reţelei s-ar ridica la peste 20 de milioane de euro, bani de care compania nu dispune şi nici nu există nicio perspectivă să facă rost, mai ales că este, cum spuneam, în insolvenţă.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite