După dezastrul de la Crevedia, controale la toate staţiile şi depozitele de combustibili din Galați

0
Publicat:

Încep controale la toate staţiile şi depozitele de combustibili din Galaţi, după tragedia de la Crevedia, în urma căreia doi oameni și-au pierdut viața murit, iar 56 au suferit arsuri grave.

Explozia de la Crevedia FOTO: DSU
Explozia de la Crevedia FOTO: DSU

Prefectul județului Galați, Claudiu Sorin Gavril, a convocat Comitetul pentru Situații de Urgență pentru a discuta despre agenții economici care  desfășoară activități în domeniile: comerț cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate ,comerț cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi și gazoși și al produselor derivate, transportul și depozitarea carburanților.

În urma acestei ședințe a fost aprobată o hotărâre de CJSU prin care s-a stabilit că, începând cu data de 29 august 2023, „se vor constitui comisii mixte formate din reprezentanți ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Galaţi, Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, Inspectoratului Teritorial de Muncă Galaţi, Comisariatului Judeţean Galaţi al Gărzii Naţionale de Mediu, Administraţiei Judeţeană a Finanţelor Publice Galaţi și Inspecției de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat Galați pentru verificarea agenților economici care au activități economice în domeniile mai sus amintite”.

De asemenea, în aceste acțiuni vor fi implicați și reprezentanții Autorității Rutiere Române, cei ai Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier și cei de la Direcția Vamală, fiecare urmând să desfășoare verificări pe linia de competență.

Explozia care a îngrozit Galațiul

O explozie subterană, urmată de un incendiu, s-a produs în 2019, în parcarea unui hotel din Galați, din cauza unei acumulări de gaze. În trecut, aici funcționa o stație peco.

Potrivit reprezentanților ISU Galați, deflagrația s-a produs în parcarea imobilului în care își desfășoară activitatea un hotel și o spălătorie auto. Explozia a avariat patru mașini aflate în parcare, dintre care una aflată în mers. Geamurile clădirii s-au spart, iar mai multe ziduri s-au dărâmat.

Pompierii au confirmat că dezafectarea s-a făcut (în 2012-2014) fără autorizaţie şi fără a respecta normele legale obligatorii pentru astfel de cazuri. Pur şi simplu, patronul firmei amintite (care a decedat în 2017) a pus muncitorii să demonteze pompele şi să toarne o placă de beton peste terenul unde rămăseseră îngropate rezervoarele de carburanţi, peste care s-a amenajat parcarea.

explozie acumulare de gaze Galati 6

Între timp, clădirile şi terenul au ajuns, ca urmare a lichidării judiciare a Petrol Plus SRL, la un alt proprietar, care a declarat anchetatorilor că nu ştia despre dezastrul moştenit sub pământ, însă nici el nu a făcut prea multe demersuri pentru a intra în legalitate cu construcţiile aferente.

Despre care ştia că nu-s autorizate încă de când le-a cumpărat. Hotelul nu are autorizaţie de la Primăriei (dar funcţionează ca hotel), iar pompierii îl amendaseră pe proprietar cu 10.000 de lei, recent, pentru lipsa avizului stabilit de lege. Interesant este că există aviz de Mediu pentru funcţionare, deşi nu există autorizaţiile celelalte, cumva preliminare.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite