Drama sfâșietoare a unei fetițe de doi ani ucisă în bătaie de frații ei de patru și opt ani

0
Publicat:

Justiția a pronunțat verdictul definitiv într-un caz cutremurător de ucidere din culpă. Mama a patru copii a fost condamnată pentru că doi dintre ei i-au luat viața surorii de doar doi ani, pe fondul abuzurilor la care fuseseră supuși.

Părinții și-au găsit fetița moartă când au revenit de la muncă FOTO arhivă Adevărul
Părinții și-au găsit fetița moartă când au revenit de la muncă FOTO arhivă Adevărul

Curtea de Apel Galați a avizat printr-o decizie definitivă acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat între Parchetul de pe lângă Tribunalul Galați și G.D., o femeie din comuna gălățeană Ivești, în baza căruia aceasta a fost condamnată la doi ani de închisoare cu suspendarea executării pentru ucidere din culpă.

Inițial, Judecătoria Galați respinsese acordul și a decis să retrimită dosarul la procuror pentru continuarea urmării penale.

„Soluția cu privire la care s-a ajuns la acord este nejustificat de blândă în raport cu gravitatea infracțiunii. Este necesară aplicarea pedepsei complementare și accesorii a interzicerii drepturilor părintești și a dreptului de a fi tutore sau curator pe durata maximă prevăzută de lege, respectiv 5 ani”, a apreciat instanța.

Femeia trăia cu concubinul ei în casa părintească din Ivești alături de cei patru copii ai săi, iar micuții erau agresați constant de bărbat. În plus, copiii și părinții dormeau în același pat, iar micuții erau nevoiți să privească în timp ce adulții întrețineau relații sexuale.

Marcați de abuzuri

Femeia și partenerul ei munceau cu ziua și plecau în fiecare zi de acasă, lăsând copii nesupravegheați pentru a face rost de bani ca să supraviețuiască. În acest context avea să se producă tragedia.

Potrivit anchetatorilor, pe 7.07.2021, împreună cu concubinul său, femeia a părăsit locuinţa, de la ora 5,24 până la ora 17,55, şi i-a lăsat nesupravegheați pe cei patru minori, cu vârste cuprinse între doi ani şi cinci luni şi 11 ani.

În cursul zilei, doi dintre copii, de patru și opt ani, care aveau frecvent accese de violenţă pe fondul abuzurilor fizice, emoționale și mentale la care erau supuși de părinți, au lovit-o pe sora lor mai mică în vârstă de doi ani şi cinci luni cu o coadă de mătură şi cu picioarele, iar în urma agresiunii fetița a murit.

„Pe parcursul evaluării, din interviurile cu subiecţii a rezultat o trăsătură semnificativă de promiscuitate, abuz şi neglijare, în cadrul mediului de provenienţă a copilului. Rezultă, din analiza informaţiilor, faptul că acesta a fost expus în mod constant unor comportamente abuzive directe sau indirecte în relaţia cu părinţii săi”, este concluzia psihologului care s-a ocupat de evaluarea copilului de 11 ani.

„Interesul superior” al copiilor-să fie crescuți de mama lor

Copilăria sa a fost marcată de responsabilităţi inadecvate, constând în grija pentru nevoile de bază ale fraţilor săi (parentalizare) şi îngrijirea locuinţei, în detrimentul educaţiei, fiind privat de drepturile fireşti ale unui copil aflat la această vârstă.

„Din această perspectivă, copilul pare să trăiască sentimente de vinovăţie asociate contextului traversat, pe de o parte generate de loialitatea faţă de fraţii săi, pe de altă parte de faptul că incidentul s-a întâmplat când fraţii erau în grija sa, acasă”, mai spune psihologul în raportul de evaluare.

În final, în mod paradoxal, judecătorii Curții de Apel Galați au decis că „interesul superior” al celor trei copii este să fie crescuți în continuare de mama lor.

„Împrejurarea că inculpata şi-a crescut copiii într-un mediu marcat de lipsuri materiale şi de privaţiuni de tot felul, nu justifică interzicerea drepturilor părinteşti”, au apreciat judecătorii instanței superioare.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite