Decizie definitivă a instanţei: fostului primar al Galaţiului, imputaţie de 500.000 de euro pentru finanţarea ilegală a clubului Oţelul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Apel Galaţi a decis, definitiv şi irevocabil, că Dumitru Nicolae are de plătit Primăriei, în solidar cu directorul economic Doina Stamate, sponsorizarea dată din bugetul local, în 2012, echipei Oţelul. Fostul edil spune că va cere ca imputaţia să fie plătită de consilierii locali, deoarece el doar a aplicat o hotărâre a acestora.

Chiar în ziua în care judecătorii au pronunţat falimentul clubului Oţelul, o altă hotărâre judecătorească legată de aminta grupare sportivă face valuri. Magistraţii Curţii de Apel Galaţi au decis (sentinţă definitivă şi irevocabilă) că fostul primar Dumitru Nicolae (PSD) se face vinovat de finanţarea ilegală a clubului, în 2012, motiv pentru care i se impută suma de 500.000 de euro, în solidar cu fosta directoare economică a Primăriei, Doina Stamate.

Fostul edil (care trăieşte acum doar din pensie, având probleme grave de sănătate) a declarat că va acţiona în instanţă consilierii locali, cerând ca ei să plătească imputaţia respectivă, având în vedere că el doar a aplicat o hotărâte de Consiliu local care primise toate avizele de legalitate necesare.

Finanţarea publică cluburilor private este interzisă prin lege

Mărul discordiei este Hotărârea Consiliului Local nr. 112, votată în mai 2012, cu doar o lună primarul Dumitru Nicolae (PSD) să fie înlocuit de Marius Stan (USL, actualmente UNPR). Acesta din urmă se află chiar într-o postură foarte delicată, căci în momentul votării amintitei hotărâri de consiliu era preşedinte la Oţelul şi consilier local, iar apoi a preluat conducerea Primăriei.

În 2013, Camera de Conturi Galaţi a constatat că finanţarea s-a făcut cu încălcarea prevederilor Legii educaţiei fizice şi sportului, pentru că suma nu a fost destinată, din câte spun auditorii amintitei instituţii, „finanţării unor programe sportive de utilitate publică, aprobate prin ordin al ministrului Tineretului şi Sportului, iar beneficiarul finanţării este o structură sportivă de drept privat cu scop patrimonial, organizată ca societate pe acţiuni, în vederea obţinerii de profit”.

De altfel, Camera de Conturi a descoperit, analizând facturile, că au fost decontate cheltuieli privind achiziţionarea de materiale şi de echipament sportiv, servicii de închiriere a bazei sportive, vestiarelor şi spaţiilor de recuperare, transport la competiţii, cazare şi masă, plata arbitrilor, servicii medicale şi ordine publică la competiţii, alimentaţie de efort, salarii, premii, indemnizaţii, prime şi drepturi pentru sportivi şi antrenori.

Primăria a pierdut pe toate fronturile

Prin Decizia nr. 43/2013 a Camerei de Conturi Galaţi, Primăria a fost obligată să stabilească întinderea prejudiciului reprezentat de finanţarea din buget a clubului Oţelul, inclusiv a dobânzilor şi foloaselor nerealizate, dar şi să ia măsurile legale pentru recuperarea acestuia.

image

Sediul Camerei de Contuiri Galaţi. FOTO C. Crângan

Decizia a fost atacată de Primărie atât la Comisia de Soluţionare a Contestaţiilor din cadrul Curţii de Conturi a României, cât şi în instanţă (la Tribunalul Galaţi), însă în ambele cazuri contestaţiile au fost respinse.

Instanţa de contencios administrativ a apreciat că „municipiul Galaţi a finanţat în mod nelegal acest club sportiv, cu încălcarea dispoziţiilor articolului 67 din Legea 69/2000, iar HCL 112 din 5 aprilie 2012 şi contractul de asociere încheiat nu au suport legal, în condiţiile în care FC Oţelul SA este o structură sportivă de drept privat, cu scop lucrativ”.

„În concluzie, finanţarea acestui club sportiv de la bugetul local, chiar în baza HCL 112 /2012 şi a contractului de asociere invocat nu respectă condiţiile legale, motiv pentru cate instanţa va respinge contestaţia cu privire la acest punct ca nefondată”, se mai arată în hotărârea instanţei judecătoreşti.

Lovitura de graţie a fost dată de Curtea de Apel Galaţi, care, pe 1 aprilie 2016, a stabilit, definitiv şi irevocabil, că măsura impusă de Curtea de Conturi trebuie respectată, iar banii recuperaţi.

Primarul Marius Stan: „Este incredibil! Asta nu este justiţie!”

Primarul Marius Stan a declarat că nu va accepta decizia ca atare şi că va apela la căile extraordinare de atac, respectiv că după ce îi va fi remisă motivarea instanţei va face contestaţie în anulare împotriva hotărârii definitive pronunţate la Curtea de Apel.

image

Primarul Marius Stan. FOTO C. Crângan

„Mă revoltă decizia instanţei şi cred că am fost de fapt ţinta, dar nu m-au niomerit! Din 2008 şi până în 2012, în fiecare an, Oţelul Galaţi, aflat în aceeaşi organizare juridică, a primit finanţare de la bugetul local, pe acelaşi model de contract, dar nu au fost probleme. Deodată, în 2013, Curtea de Conturi a spus că finanţarea din 2012 nu a fost legală. Ce s-a schimbat în 2012? Primarul!”, a declarat Stan.

„Noi am prezentat în instanţă toate documentele cerute inclusiv de Curtea de Conturi. Deciziile instanţei mă fac să cred că nici nu s-au uitat pe probele pe care le-am adus. Este incredibil! Asta nu este justiţie!”, a mai spus primarul Galaţiului.

Dumitru Nicolae: „Să plătească cine a hotărât să se dea banii”

Este de remarcat că decizia instanţei este deja executorie, însă se poate solicita suspendarea plăţii până la verdictu final în cazul contestaţiei în anulare.

Însă, este bine de spus, dacă şi contestaţia va fi respinsă, atunci fostul primar Dumitru Nicolae şi directorul economic Doina Stamate vor fi nevoiţi să achite cei 500.000 de euro din averea proprie. Avere care, cel puţin în cazul fostului primar, nu prea există. Acesta, grav bolnav, trăieşte într-o garsonieră simplă, dintr-o pensie de 2.500 de lei lunar.

image

Primarul Dumitru Nicolae şi Doina Stamate (în stânga). FOTO C. Crângan

De altfel, este de spus că Dumitru Nicolae nici măcar nu concepe să achite prejudiciul din buzunarul propriu, argumentând  - pe bună dreptate - că el doar a pus în aplicare o hotărâre de Consiliul local, care a fost aprobată de majoritatea consilierilor şi care a primit toate avizeled e legalitate necesare.

„Să plătească cine a hotărât să se dea banii. Nu eu am hotărât. Nici măcar nu au am făcut viramentele. Fiecare trebuie să răspundă pentru faptele lui”, a declarat Nicolae.

Interesant este şi că banii nu mai pot fi recuperaţi de la Oţelul Galaţi. Societatea care administrează clubul nu a făcut faţă procedurii de insolvenţă şi a intrat în faliment exact în ziua în care s-a decis imputaţia de la Primărie. Cum masa credală a fost constituită în urmă cu doi ani, în acest moment nu mai poate fi extinsă şi cu eventualele pretenţii ale Primăriei legate de acest caz.

Consilierii şi prefectul ar putea fi chemaţi să plătească prejudiciul

Având în vedere că Dumitru Nicolae cam are dreptate (decizia de finanţare nu-i aparţine), este foarte posibil ca, de fapt, cei care vor plăti imputaţia de 500.000 de euro să fie consilierii locali care au votat pentru la adoptarea HCL nr. 112/2012.

Printre aceştia nu se va număra însă şi Marius Stan, care deşi era consilier la momentul respectiv, s-a abţinut de la vot deoarece se afla în incompatibilitate cu poziţia de preşedinte al clubului Oţelul, pe care o ocupa în acea perioadă.

Răspunzători financiar pot fi, de asemenea, şeful compartimentului juridic (care a avizat HCL), secretarul CL din acea vreme şi, nu în ultimul rând, fostul prefect Cătălin Emanoil Bocăneanu, cel care a dat viza de legalitate pentru hotărârea aleşilor locali.

De altfel, acesta din urmă este judecat într-un dosar penal legat (şi) de acest aspect, fiind deja inculpat de abuz în serviciu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite