Fosta campioană Oţelul Galaţi se pregăteşte se moară, după ce miliardarul penal Dan Grigore Adamescu a jefuit-o

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suporterii au făcut tot ceea ce era omenşte posibil pentru a salva echipa. Foto: Arhivă
Suporterii au făcut tot ceea ce era omenşte posibil pentru a salva echipa. Foto: Arhivă

De câteva săptămâni, echipa trăieşte din mila suporterilor. Hrana fotbaliştilor şi alte cheltuieli sunt asigurate din chetele făcute de suporteri, însă şi aceştia au ajuns la fundul sacului în lipsa unor alte surse de finanţare a clubului. „Mai rezistăm două săptămâni, după care gata”, spune managerul clubului . „Adamescu a devalizat clubul de 5,5 milioane de euro”, acuză fostul preşedinte Marius Stan.

Situaţie dramatică la Oţelul Galaţi, fostă campioană a României la fotbal în urmă cu doar patru sezoane. Retrogradată în liga a doua din cauza rezultatelor slabe apărute pe fondul intrării în insolvenţă (cei mai buni jucători au fost cedaţi), echipa a rămas fără susţinere financiară, iar de câteva săptămâni trăieşte din mila suporterilor.

Inimoşii suporteri gălăţeni au făcut tot ceea ce le-a stat în putinţă pentru ca gruparea să nu se desfiinţeze din cauza lipsei banilor. Ei au făcut campanii pe internet pentru a atrage spectatorii la stadion (şi pentru a creşte încasările din bilete), ba chiar au făcut mai multe chete cu scopul de a strânge bani pentru a plăti facturile pentru hrana fotbaliştilor şi pentru alimentarea cu combustibil a autocarului.

În acelaşi timp, suporterii au organizat mai multe marşuri de protest, în speranţa că vor sensibiliza autorităţile locale şi potenţialii sponsori să vină alături de Oţelul. Totul s-a dovedit însă inutil.

Conducerile Primăriei Galaţi şi ale Consiliului Judeţului au anunţat că nu au voie, legal, să sponsorizeze Oţelul, deoarece patronul Dan Grigore Adamescu a mutat sediul social al clubului în Bucureşti. „Legea nu ne dă voie să susţinem financiar grupări sportive din alte localităţi”, a declarat primariul Marius Stan.

La rândul ei, conducerea ArcelorMittal (care a sponsorizat Oţelul vreme de câteva decenii) a anunţat că nu mai are în intenţie să susţină grupări sportive profesioniste, ci doar sportul de masă.

Cristi Munteanu: „În două săptămâni dispărem!”

Situaţia este nu doar jenantă pentru club (care nu cu mult timp în urmă juca în Champions League şi avea conturile pline cu milioane de euro), ci este începutul sfârşitului.

Cristi Munteanu, team managerul Oţelul Galaţi a declarat, ferm, că în actualele condiţii echipa mai rezistă doar două săptămâni, după care se va desfiinţa.

Cristi Munteanu

„În club, nu mai avem niciun ban, trăim, de fapt supravieţuim, doar cu ajutorul suporterilor, care fac chetă pentru a ne susţine. Din punctul meu de vedere, sfârşitul nu este foarte departe, poate maximum două săptămâni”, a spus Munteanu.

Potrivit lui Munteanu, moralul jucătorilor este la pământ şi se aşteaptă la ceea ce este mai rău. „Nu pot să le cer mai mult. Pentru mine, ei sunt nişte eroi. Nu este uşor să îţi faci treaba în aceste condiţii”, a  mai spus team managerul.

Suporterii sunt furioşi pe patronul echipei

Suporterii Oţelului îl înjură de mama focului pe patronul Dan Grigore Adamescu (aflat în prezent după gratii, fiind acuzat de ilegalităţi legate de Astra Asigurări), cel care este considerat ca fiind principalul responsabil pentru situaţia în care a ajuns clubul.

Susţinerile suporterilor sunt confirmate şi de primarul Marius Stan, fost preşedinte al clubului până ca acesta să fie preluat de Adamescu.

„Când am plecat, am lăsat în conturile clubului 7,3 milioane de euro. Sunt extrase de cont care dovedesc asta! Oţelul era clubul românesc cu cei mai mulţi bani în cont. Mulţi mă întreabă unde sunt restul de bani de la UEFA. O să spun. Noi am construit pe datorie această echipă cu care luat titlul. Am beneficiat de înţelegerea a doi mari prieteni ai clubului, care ne-au ajutat cu bani, şi-i enumer aici pe impresarul Codoban şi pe dl Radu Călin. Aceşti oameni ne-au împrumutat şi apoi şi-au luat banii înapoi, după luni, chiar ani, de răbdare. Restul de bani, adică 7,3 milioane de euro, erau în cont când eu am plecat şi am lăsat clubului domnului Dan Adamescu. Să se facă un control la acte şi o să se constate că am dreptate”, a spus Stan.

Marius Stan

Marius Stan ne-a prezentat copiile a şase poliţe de asigurare a jucătorilor prin intermediul cărora din club au fost virate către Astra Asigurări (societate patronată tot de Dan Adamescu), în 2012, nu mai puţin de patru milioane de euro, precizând că mai există şi alte poliţe, de care însă n-a reuşit să facă rost.

Valoarea contractelor (în copie, evident) aflat în posesia actualului primar al Galaţiului este, în ordine, de: 1.000.000 de euro, 850.000 de euro, 150.000 de euro, 989.000 euro, 977.000 euro şi 34.000 euro. Toate contractele au fost încheiate în septembrie 2012, la scurt timp, deci, după ce Dan Adamescu a preluat clubul.

„Aceste contacte sunt proba indubitabilă a jafului de la Oţelul. Nici la Real Madrid sau la Barcelona nu există astfel de poliţe de asigurare. Până să plec eu de la club, asigurarea jucătorilor costa clubul câteva mii de euro pe an. Se poate verifica!”, a mai spus Stan.

Politele cu care s-a devalizat Otelul

Acesta a mai arătat că în 2013 au fost virate către Astra Asigurări încă 1,5 milioane de euro după care, în luna iunie, clubul a intrat în insolvenţă. „L-au devalizat, apoi l-au băgat în insolvenţă. Cred că a fost un plan ştiut de la început”, a mai adăugat Marius Stan.

Un necaz nu vine niciodată singur

Ca şi cum toate acestea n-ar fi fost de ajuns, Oţelul are o mulţime de alte necazuri. Dincolo de faptul că insolvenţa clubului s-ar putea solda, foarte curând, cu lichidarea judiciară, trebuie spus că echipa nu mai are în prezent nici stadion şi nici bază de antrenament.

ArcelorMittal i-a îngăduit să mai joace doar temporar pe stadionul Oţelul. Baza sportivă este proprietatea combinatului siderurgic iar acesta, firesc, solicită o chirie pentru folosirea ei. Or, Oţelul nu mai are bani nici pentru hrana sportivilor.

În acelaşi timp, micuţa bază sportivă „Zoli David”, care este proprietatea clubului, a fost parţial retrocedată unei familii din Grecia. Retrocedarea s-a făcut ca-n filmele cu Stan şi Bran, în sensul că proprietarul a obţinut o parte din terenul de joc, respectiv între centru şi până la unul dintre careurile de 16 metri.

Gardul

Cum Oţelul nu i-a putut îndeplini pretenţiile financiare pentru teren, proprietarul a montat un gard prin care şi-a delimitat posesia şi a făcut inutilizabil stadionul respectiv.

Însă asta nu este tot. În urmă cu câteva săptămâni, Oţelul a primit o notificare scrisă de la un cabinet de avocatură angajat de celebrea echipă spaniolă FC Barcelona. Gruparea catalană îi somează pe gălăţeni să schimbe sigla clubului (introdusă anul trecut la solicitarea lui Adamescu) deoarece o copie pe a lor. În caz contrar, oţelarii sunt pasibili de plata unor despăgubiri colosale, de ordinul milioanelor de euro.

GalaţiPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite