De ce au fost declarate nule probele împotriva unui minor prins la volan

0
0
FOTO arhivă Adevărul
FOTO arhivă Adevărul

Curtea de Apel Galaţi a descoperit că au fost încălcate flagrant drepturile unui tânăr prins de poliţişti la volanul unei maşini, deşi nu avea permis de conducere. Conducătorul auto nu a fost asistat de un avocat şi a fost judecat ca un adult, deşi era minor la data comiterii faptei.

Curtea de Apel Galaţi a declarat nulitatea absolută a probelor şi a dispus refacerea urmăririi penale în cazul unui tânăr trimis în judecată pentru conducere a unui vehicul fără permis. Judecătoria Galaţi îl condamnase iniţial la opt luni de închisoare, cu suspendarea executării, dar atât instanţa, cât şi procurorul de caz au omis un aspect esenţial, care a şi condus finalmente la restituirea cauzei la Parchet pentru refacerea urmării penale.

Potrivit poliţiştilor, pe 25.12.2020, în jurul orei 2,00, tânărul a condus un autoturism marca Renault pe strada Tunelului din Galaţi, fiind oprit în trafic de poliţiştii Secţiei 5 Poliţie Galaţi, care au observat că maşina se deplasa cu farurile stinse.

Fiind audiat, el a declarat că plecase pentru a cumpăra un suc de la magazinele deschise non-stop din zona Bariera Traian din Galaţi. Tânărul a precizat că a hotărât să se deplaseze cu maşina, deşi nu avea permis de conducere, pentru că în acea zonă locuiesc persoane conflictuale şi, fiind o oră târzie, a apreciat că este necesară deplasarea cu vehiculul pentru a evita o eventuală dispută.

Tânărul a fost trimis în judecată pentru conducere a unui vehicul fără permis şi a cerut judecarea conform procedurii simplificate, recunoscând acuzaţia. Judecătoria Galaţi i-a aplicat iniţial o pedeapsă de opt luni de închisoare, cu suspendarea executării.

Era minor, dar a fost judecat ca adult

Lucrurile s-au schimbat radical la judecata în apel, când instanţa a descoperit că tânărul era minor la data comiterii faptei, dar a fost judecat ca un adult dintr-o eroare strecurată în dispozitivul rechizitoriului.

„Apare astfel ca evidentă împrejurarea că la data săvârşirii faptei inculpatul era minor, aspect sesizat de organul de urmărire penală care a reţinut în încadrarea juridică a faptei dispoziţiile articolului 113 şi următoarele din Codul Penal, însă neobservat de procuror la momentul întocmirii rechizitoriului, respectiv de judecătorul de cameră preliminară şi de prima instanţă. Aşa fiind, inculpatului i se putea aplica doar o măsură educativă în situaţia în care se constata că fapta există, constituie infracţiune şi a fost săvârşită de către acesta cu forma de vinovăţie cerută de lege”, a constatat Curtea de Apel Galaţi.

Consecinţa acestei descoperiri a instanţei de apel este nulitatea absolută a declaraţiilor date de tânăr ân faţa poliţiştilor şi apoi a primei instanţe.

„Curtea observă că în prezenta cauză, actele de urmărire penală îndeplinite după adoptarea ordonanţei de efectuare în continuare a urmăririi penale faţă de suspect, respectiv declaraţia de suspect dată de acesta la 13.09.2021, declaraţia de inculpat din 14.09.2021 precum şi rechizitoriul întocmit la 11.10.2021 (ca act subsecvent) sunt lovite de nulitate absolute”, este concluzia Curţii de Apel Galaţi.

Nu a fost asistat de un avocat

Conform articolului 90, litera a din Codul de Procedură Penală, asistenţa juridică a suspectului sau inculpatului este obligatorie când acesta este minor, indiferent de faza procesuală (urmărire penală/cameră preliminară/judecată)

„Pe parcursul urmăririi penale, inculpatul nu a fost asistat de un avocat, ales ori din oficiu, organul de urmărire penală şi mai apoi procurorul mărginindu-se la a constata că inculpatul nu şi-a manifestat dorinţa de a fi asistat de un avocat, fără a desemna pentru acesta un avocat din oficiu”, remarcă judecătorii instanţei de apel.

În consecinţă, Curtea de Apel Galaţi a desfiinţat sentinţa pronunţată de prima instanţă şi a dispus restituirea cauzei la procuror pentru refacerea urmăririi penale.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Şofer băut, oprit de poliţişti în trafic după o urmărire ca în filme. A doua zi a fost prins din nou beat la volan

Cum se munceşte la varianta ocolitoare a unui oraş din România. „Erau pe şantier cinci muncitori şi trei şefi”

Galaţi


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri