Cum a scăpat un şofer de amenda pentru neplata rovinietei. Gafa monumentală a autorităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă Adevărul
FOTO arhivă Adevărul

O decizie a Judecătoriei Galaţi ar putea crea un precedent la nivel naţional. Instanţa a anulat un proces verbal de contravenţie emis de CNAIR pentru că nu a depus şi imaginile foto sau înregistrările video care au stat la baza întocmirii acestuia.

Judecătoria Galaţi a anulat un proces verbal de contravenţie întocmit Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) pe 21 iulie 2022, prin care un şofer fusese sancţionat cu o amendă de 250 de lei pentru că, pe 4 ianuarie 2022, a circulat pe sectorul de drum DN26 KM 8+800, în localitatea gălăţeană Vânători, fără a deţine rovinietă valabilă. 

Decizia instanţei nu este însă definitivă.

Conducătorul auto a fost sancţionat pentru încălcarea dispoziţiilor articolului 8, alineatul (1) din O.G. nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România.

Instanţa a constatat că procesul-verbal de contravenţie conţine menţiunile privitoare la numele, prenumele şi calitatea agentului constatator, numele şi prenumele contravenientului, descrierea faptei săvârşite, data comiterii acesteia şi semnătura agentului constatator.

Magistratul care a judecat cazul a stabilit însă că, pe lângă condiţiile de formă, procesul verbal de contravenţie trebuia să fie însoţit şi de probele prin care se demonstra că şoferul a circulat fără rovinetă valabilă.

„În aceasta situaţie, procesul-verbal de contravenţie nu poate face prin el însuşi dovada săvârşirii faptei, astfel că intimata are obligaţia de a propune probe în sprijinul vinovăţiei petentului, chiar probele pe baza cărora a fost întocmit procesul-verbal de contravenţie”, se menţionează în cuprinsul deciziei judecătoreşti.

Judecătorul detaliază şi la ce probe face referire.

„Fiind în prezenţa unei fapte contravenţionale care se constată prin mijloace tehnice, instanţa reţine că intimata nu a depus la dosarul cauzei mijloacele materiale de probă constând în imagini foto sau în înregistrări video, care au stat la baza întocmirii procesului-verbal, motiv pentru care procesul-verbal de contravenţie nu are valoare probatorie prin el însuşi, nefiind susţinut de alte probe”, este concluzia instanţei, care a anulat procesul verbal de contravenţie.

 Vă mai recomandăm să citiţi şi:

I-au ucis tatăl ca să se răzbune. Cazul românilor care au făcut moarte de om pentru o banală agresiune

Pedeapsa primită de românul care l-a lovit în plin cu maşina pe agresorul fratelui său, ca să se răzbune. „Mai eşti şmecher?”

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite