Cum vrea să împace un tânăr credinţa şi ştiinţa: olimpic la religie, viitor chirurg. „Mă simt dezarmat atunci când văd pe cineva suferind şi nu pot să fac nimic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vlad Blîndu (18 ani), absolvent al Seminarului Teologic din Galaţi, a ocupat locul întâi în 2018 la Olimpiada Naţională de Religie pentru liceele şi seminariile teologice, la specializarea Dogmatică. De altfel, e un veteran al competiţiei, adjudecându-şi şi anii anteriori locurile întâi şi doi. Vlad va urma Facultatea de Medicină şi Farmacie şi vrea să ajungă un chirurg.

Vlad Blîndu (18 ani) a crescut la ţară, într-un mediu care l-a apropiat de mic de religie. „Mergeam la biserică, ţineam posturile, deci eram un practicant al credinţei ortodoxe, şi toate lucrurile astea m-au determinat apoi să optez pentru seminarul teologic“, ne dezvăluie tânărul cum a început totul.

Prima participare a lui Vlad la Olimpiada Naţională de Religie a avut loc în clasa a VIII-a, când învăţa la o şcoală din localitatea gălăţeană Valea Mărului, câştigând atunci locul al doilea. A repetat performanţa în clasa a IX-a,
la disciplina Vechiul Testament, iar în clasa a X-a a obţinut premiul I la Olimpiada Naţională de Religie, ca şi în clasa a XII-a, rezultate ce vor fi greu de egalat de către un alt elev. Vlad ar fi punctat la aceeaşi competiţie şi în clasa a XI-a, dar din motive personale a decis să ia o pauză. Fiecare an de studiu la seminariile teologice are câte o materie specifică, din care se realizează subiectele de examen pentru elevi. Astfel, la clasa a IX-a este Vechiul Testament, la clasa a X-a este Noul Testament, la clasa  a XI-a este Istoria Bisericii Ortodoxe Române, iar în clasa a XII-a se merge pe Dogmatică.

Aceasta din urmă este disciplina teologică ce tratează învăţătura de credinţă a bisericii, adică adevărurile divine, revelate prin profeţi şi prin Iisus Hristos, considerate transcrise sub inspiraţia Duhului Sfânt în scrierile canonice ale Vechiului şi Noului Testament, păstrate şi transmise de tradiţia apostolilor, interpretate şi expuse critic de teologii Bisericii. Concret, dogmatica urmăreşte să facă o expunere metodică şi o interpretare sistematică a dogmelor cuprinse în credinţa apostolică şi ecumenică, arătând originea biblică şi dezvoltarea istorică a acestora, precum şi influenţa lor asupra diverselor aspecte ale vieţii şi misiunii bisericii. 

„Dogmatica cuprinde suma temelor şi credinţelor noastre ortodoxe, pe baza revelaţiei Sfintei Scripturi şi a Sfintei Tradiţii. Este vorba de revelaţia dumnezeiască, a descoperirii pe care Dumnezeu ne-a făcut-o despre el, despre lucrurile lui şi despre cum ne poartă de grijă“, ne explică Vlad în câteva cuvinte materia la care a excelat la olimpiadă în acest an. Se pregăteşte intens în prezent pentru a da examen la Facultatea de Medicină şi Farmacie, cu dorinţa declarată de a deveni chirurg. „Cei patru ani de seminar m-au ajutat mult să înţeleg relaţiile dintre oameni, dar profesional nu am simţit că trebuie să merg mai departe pe această zonă, ca să devin preot“, ne explică olimpicul.

De ce medicină

Balanţa spre Medicină a înclinat-o dorinţa de a cunoaşte mai multe despre organismul uman, dar şi cea de a face bine. „Mă simt destul de dezarmat atunci când văd pe cineva suferind şi nu pot să fac nimic“, ne mărturiseşte Vlad.

Nu s-a gândit niciun moment să plece din ţară şi consideră că fiecare dintre noi trebuie să contribuie prin ceea ce face la repunerea ţării pe făgaşul normal. El crede că şcoala ar trebui să stimuleze fiecare elev să îşi găsească pasiunea, domeniul în care se simte în largul lui, şi să îl încurajeze să meargă în acea direcţie. Şi asta pentru că, în opinia lui Vlad, este greu în prezent, cu multitudinea de materii la care fiecare elev trebuie să performeze, ca adolescenţii să îşi formeze măcar o idee despre ce le place cu adevărat şi ar vrea să aprofundeze.

„Nu mai ai timp să aprofundezi ceva ce crezi că te-ar pasiona. Vrem să le facem pe toate şi ajungem să nu facem nimic bine. E prea multă materie. Ar fi bine ca fiecare elev să îşi poată croi un drum în viaţă fără să fie cantonat în materii care după Bacalaureat nu îi vor mai folosi“, scoate în evidenţă tânărul câteva dintre problemele actuale ale sistemului de învăţământ.

Nu renunţă la teologie

În opinia tânărului absolvent al Seminarului Teologic, societatea românească suferă în prezent din cauza dorinţei de a acumula bani şi bunuri, ignorând partea umană, sufletească şi conexiunea dintre oameni. De altfel, una dintre problemele majore ale societăţii moderne ar fi tocmai faptul că oamenii ajung să se roage pentru bogăţie materială, consideră Vlad.

„Este setea asta de a fi bogat doar în lucruri exterioare. Faptul că suntem cumva defavorizaţi faţă de alte state din Uniunea Europeană îi determină pe oameni să îşi dorească doar ceea ce se vede, adică infrastructură, un trai bun, iar pentru toate lucrurile astea ei chiar se şi roagă. Nu aceste lucruri primează în viaţa unui om, pentru că e ca un fel de profit faţă de credinţă, ci sufletul lui, capacitatea lui de a iubi, de a empatiza, de a fi în legătură directă cu Dumnezeu, iar celelalte lucruri vin de la sine. Vei fi mulţumit cu ce ai, fără să mai stai cu grija asta disperată a zilei de mâine“, ţine să evidenţieze olimpicul.

Este de părere că tehnologia este bună, dar oamenii îşi pun toată încrederea în ea, eliminând încet, încet credinţa din viaţa lor. Chiar dacă îşi concentrează acum toate eforturile spre Medicină, nu va abandona teologia, urmând să îşi continue studiile pe această zonă în viitorul apropiat.

„Nu doresc să închid această uşă, care s-a deschis până la urmă frumos. Este o dorinţă nobilă de cunoaştere şi a anatomiei interioare, nu numai a celei exterioare, a tuturor proceselor sufleteşti prin care trebuie să trecem ca să ne punem în legătură sinceră cu Dumnezeu, fără ocolişuri“, conchide olimpicul. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite