Olimpica la Matematică care şi-a propus să schimbe România din interior. „Nu putem pleca toţi şi să lăsăm România să se distrugă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ella Chiriac (15 ani), elevă în clasa a IX-a la Colegiul Naţional ”Vasile Alecsandri” din Galaţi, este medaliată cu bronz în 2018 la Olimpiada Naţională de Matematică, dar adolescenta a punctat la această competiţie de când era în clasa a V-a, când a obţinut o altă medalie de bronz, pentru ca în clasa a VI-a să fie recompensată cu o medalie de argint la acelaşi concurs.

Ella Chiriac (15 ani), elevă în clasa a IX-a la Colegiul Naţional ”Vasile Alecsandri” din Galaţi, şi-a descoperit pasiunea pentru Matematică în clasa a V-a, iar profesoara de Matematică a încurajat-o să meargă la olimpiada de profil. Chiar de la prima participare, a câştigat etapa judeţeană a concursului şi s-a calificat la Olimpiada Naţională de Matematică, unde a obţinut medalia de bronz.

”De atunci m-am calificat în fiecare an pentru că îmi doream foarte mult să particip. Olimpiadele te stimulează să vrei să afli mai mult la acea materie şi să munceşti şi mai mult pentru a obţine acest lucru. În clasa mea, toţi suntem foarte competitivi şi învăţăm pentru a participa la cât mai multe olimpiade”, ne destăinuie Ella. Îşi doreşte ca profesorii de la alte materii să fie mai înţelegători cu olimpicii, în special în apropierea concursurilor, când învaţă foarte mult, iar presiunea competiţiilor îşi spune cuvântul.

În clasa a VI-a şi-a îmbunătăţit performanţa, obţinând medalia de argint la competiţia naţională, iar în clasa a VII-a şi a VIII-a a câştigat Olimpiada Judeţeană de Matematică, fără să mai puncteze la naţională. În 2018, şi-a adjudecat o nouă medalie de bronz la olimpiadă, devenind practic unul dintre elevii cu cele mai bune rezultate la olimpiade din România.

Visează să devină programator IT

După absolvire, şi-a propus să urmeze o facultate de informatică, pentru că are legătură cu Matematica, care îi place atât de mult, dar şi pentru că această specializare este la mare căutare în România. Crede că programa şcolară ar trebui modificată pentru a le permite elevilor să înveţe mai mult la materiile care le sunt de folos după absolvire şi mai puţin la cele la care învaţă doar pentru a avea câteva noţiuni de cultură generală.

”La unele materii sunt prea multe informaţii de învăţat şi nu mai rămâne timp pentru ce vrei tu să te axezi în viaţă”, punctează olimpica. Ella ar putea pleca după absolvire la mari universităţi din lume, chiar părinţii o sfătuiesc constant să facă acest lucru, însă a decis să rămână în ţară pentru a schimba România în bine prin ceea ce este ca om, dar şi prin ceea ce va face profesional.

”Ştiu că putem face multe lucruri bune dacă rămânem în ţară. Nu putem pleca toţi şi să lăsăm România să se distrugă”, ne mărturiseşte tânăra, care consideră că există facultăţi foarte bune şi în România, unde poate obţine specializarea pe care şi-o doreşte pentru a deveni programator IT.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite