Cum se tergiversează un dosar de evaziune cu prejudiciu de 8 milioane de euro până la prescripţie

0
0
Liviu Jitea Foto: arhivă Adevărul
Liviu Jitea Foto: arhivă Adevărul

Pe 29 noiembrie s-au împlinit patru ani şi trei luni de când dosarul omului de afaceri Liviu Jitea a ajuns pe masa judecătorilor de la Tribunalul Galaţi, iar procesul pare departe de a fi finalizat. Mare parte din termenele acordate de instanţa de judecată s-au irosit pe păsuiri acordate experţilor, astfel încât aceştia să finalizeze expertizele dispuse în dosar.

Omul de afaceri Liviu Jitea ceruse excluderea unui raport de analiză tehnică întocmit de laboratorul de metrologie al Distrigaz, prilej cu care s-au mai pierdut două luni pe termene de judecată acordate inutil după ce, pe 20 noiembrie, instanţa a respins cererea ca nefondată.

Milionarul Liviu Jitea şi alte 17 persoane au ajuns în boxa acuzaţilor pentru evaziune fiscală şi contrabandă cu alcool. Dosarul abundă şi în cereri de recuzare, fiind depuse nouă astfel de solicitări până acum, un adevărat record naţional la acest capitol, majoritatea fiind iniţiate de avocaţii omului de afaceri Liviu Jitea.

Toate solicitările au fost respinse, iar la un moment dat şi magistratul care judecă dosarul  a formulat o cerere de abţinere, însă şi aceasta a fost respinsă.  Totul a plecat de la conflictul deschis care s-a creat între omul de afaceri Liviu Jitea şi instanţa de judecată şi care a determinat pierderea a ani de zile cu amânări ale judecării dosarului generate de cererile de recuzare.

Liviu Jitea este acuzat de procurorii DIICOT Galaţi de evaziune fiscală şi contrabandă cu alcool după ce s-a descoperit că, în cadrul activităţii unei societăţi comerciale de profil din municipiul Focşani, a procedat alături de membrii grupării sale la amplasarea, înaintea contoarelor liniei tehnologice de producţie de alcool dublu rafinat, a unor instalaţii neautorizate şi au extras în această modalitate peste 800.000 de litri de alcool, fără evidenţierea în contabilitatea societăţii a operaţiunilor comerciale aferente cantităţilor de alcool necontorizate. 

Paguba cauzată bugetului de stat prin activitatea infracţională este estimată la opt milioane de euro, reprezentând accize, taxe şi impozite. Procurorii DIICOT au pus sechestru pe bunurile omului de afaceri şi au confiscat aur, două camioane şi şase maşini de lux. 

Mai multe - Galaţi

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite