Cum a fost scos basma curată un fost director CFR, în urma unuia din cele mai lungi procese de corupție din România

0
Publicat:

Laurenţiu Seceleanu, fost director al CFR Galaţi, a scăpat de acuzația de luare de mită în urma unui proces care părea că nu se mai termină. Și față de soția lui, acuzată și ea de corupție, judecătorii au dispus încetarea procesului penal pentru că faptele s-au prescris.

Laurențiu Seceleanu a scăpat de acuzația de luare de mită FOTO arhivă Adevărul
Laurențiu Seceleanu a scăpat de acuzația de luare de mită FOTO arhivă Adevărul

Tribunalul Cluj a pronunțat un prim verdict în procesul lui Laurenţiu Seceleanu, fost director al Sucursalei Regionale de Căi Ferate Galaţi, acuzat luare de mită în formă continuată, la capătul unui proces a cărui judecată a durat nu mai puțin de 8 ani.

Decizia a fost deja atacată cu apel, iar primul termen de judecată a fost stabilit la finelui lunii ianuarie 2024.

Seceleanu a fost exonerat de acuzații pentru că faptele s-au prescris, ca și pentru majoritatea celorlalți inculpați din dosar. Călin Mitică a fost achitat pentru instigarea la abuz în serviciu.

Judecătorii au dispus confiscarea banilor proveniți din mită de la Laurențiu Seceleanu, Teodor Alexandru Gavriș, Liliana Luța Seceleanu (soția fostului director CFR), Andrei Ștefan Florin și Sorin Alexandru Trandafirescu, fiind vorba în total de aproximativ 500.000 de lei.

Procurorii DNA susţin că „în perioada martie 2013 - martie 2014, inculpatul Adrian Ştefan, director de infrastructură al S.C. Transferoviar Grup S.A. Cluj Napoca, a dat cu titlu de mită, în mai multe rânduri, suma totală de 105.665 lei, inculpatului Laurenţiu Seceleanu, director al Sucursalei Regionale de Căi Ferate Galaţi (denumită anterior C.R.E.I.R. Galaţi), din cadrul Companiei Naţionale CFR SA, pentru ca acesta din urmă să sprijine interesele economice ale S.C. Transferoviar Grup S.A. Cluj Napoca”.

Soţia directorului CFR, angajată doar pe hârtie

Remiterea sumelor de bani a fost efectuată atât în numerar, cât şi disimulat, prin decontarea de către SC Transferoviar Grup SA Cluj Napoca a unor facturi fictive emise de o societate comercială administrată de Ştefan Florin Andrei sau prin angajarea fictivă în muncă a Lilianei Luţa Seceleanu, soţia directorului C.R.E.I.R. Galaţi, susţin procurorii anticorupţie.

Oamenii legii au stabilit traseul banilor, remiterea mitei de către Adrian Ştefan fiind efectuată cu complicitatea lui Mitică Călin, Liliana Luţa Seceleanu şi Ştefan Florin Andrei. Astfel, Călin Mitică a aprobat remiterea a 22 de tranşe de mită şi a justificat scoaterea unor sume de bani din patrimoniul S.C. Transferoviar Grup S.A. (remise lui Laurenţiu Seceleanu), prin justificarea fictivă a încasării unor dividende.

Mita, disimulată sub forma unor servicii fictive

Pe 29 octombrie 2013 şi 10 decembrie 2013, Adrian Ştefan i-a remis lui Laurenţiu Seceleanu, direct sau prin intermediar, sumele de 20.000 lei şi 25.000 lei, în scopul menţionat anterior.

În perioada martie 2013 - martie 2014, S.C. Transferoviar Grup S.A. Cluj Napoca i-a plătit Lilianei Luţa Seceleanu (soţia lui Laurenţiu Seceleanu) suma totală de 17.085 de lei, fără ca aceasta să presteze vreo activitate reală în folosul pretinsului „angajator”.

În cursul anului 2013, Andrei Ştefan Florin a emis nouă facturi, în valoare totală de 43.580 lei, pentru prestarea unor servicii fictive, care au fost decontate prin circuit bancar de S.C. Transferoviar Grup  S.A., destinatarul real al sumelor de bani fiind Laurenţiu Seceleanu.

Procurorii anticorupţie au pus sechestru pe mai multe imobile şi sume de bani ale persoanelor puse sub inculpare în dosar, care au fost menținute acum și de Tribunalul Cluj.

Achitat și într-un alt dosar penal

Laurenţiu Seceleanu a scăpat de acuzaţiile de abuz în serviu, instigare la fals intelectual şi instigare la uz de fals și într-un alt dosar penal.

Curtea de Apel Galaţi l-a achitat printr-o decizie definitivă, pe 27 ianuarie 2021, pe fostul director al Sucursalei Regionale de Căi Ferate Galaţi, pentru abuz în serviu, instigare la fals intelectual şi instigare la uz de fals. 

Alături de acesta au fost achitate alte două persoane, Sergiu Petrică şi Iordan Valentin Bujeniţă, pentru fals intelectual şi uz de fals.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite