Șofer amendat și lăsat fără permis pentru o alcoolemie de 0,08 mg/l. Cum a demonstrat că nu consumase alcool

0
Publicat:

Un vasluian oprit de un echipaj rutier în Galați a rămas fără permis pentru 3 luni și a primit și amendă usturătoare pentru o alcoolemie infimă. I s-a făcut dreptate în justiție, unde a probat că nu consumase nici măcar un strop de băutură.

Șoferul din Vaslui a demonstrat că nu consumase alcool FOTO arhivă Adevărul
Șoferul din Vaslui a demonstrat că nu consumase alcool FOTO arhivă Adevărul

Judecătoria Galați a anulat în 3 martie un proces verbal de contravenție întocmit de IPJ Galați, prin care un șofer din Vaslui fusese sancționat cu 1.450 de lei și i se suspendase permisul de conducere pentru 90 de zile. Decizia instanței nu este definitivă.

Bărbatul a fost oprit pe 10.12.2022 de o patrulă rutieră pe o stradă din Galați, iar în urma testării cu aparatul Dragger s-a constatat că avea o alcoolemie de 0,08 mg/l alcool pur în aerul respirat. Imediat după testare, conducătorul auto a cerut să îi fie prelevate probe biologice la Spitalul de Urgență din Galați motivat de faptul că nu consumase alcool în acea zi.

În urma analizelor la sânge s-a stabilit că alcoolemia acestuia era zero. „Deşi la testarea cu aparatul alcooltest petentului i-a reieşit o alcoolemie de 0,08 mg/l alcool pur în aerul expirat, totuşi în urma analizei probei de sânge, analiză care are un grad de precizie mult mai mare decât testarea cu alcooltest, a rezultat că alcoolemia era 0,00”, a stabilit instanța de judecată.

Ipoteza absurdă a polițiștilor

Reprezentanții IPJ Galați au încercat să acrediteze ideea că în mai puțin de o oră alcoolul pe care vasluianul se presupune că l-ar fi consumat ar fi fost eliminat din organism, lucru imposibil, după cum a remarcat și judecătorul care a instrumentat cazul.

„Instanţa reţine că proba de sânge a fost recoltată la aproximativ o oră de la testarea cu alcooltest şi apreciază ca neîntemeiată susţinerea intimatei privind sintetizarea alcoolului de către organismul petentului. 

Perioada de timp scursă de la testare şi până la recoltarea probei de sânge nu a fost una de lungă durată, iar rațiunea pentru care legiuitorul a stabilit că persoana în cauză are dreptul să fie condusă la o unitate medicală a fost tocmai pentru a preîntâmpina reţinerea în mod eronat a unor astfel de contravenţii”, a punctat magistratul.

„În aceste împrejurări, instanța apreciază că există un dubiu cu privire la situaţia de fapt reţinută prin actul contestat, dubiu care, în lumina celor anterior menţionate, nu poate profita decât petentului”, este concluzia instanței de judecată, care l-a exonerat pe șofer de plata amenzii de 1.450 de lei și a dispus ca acestuia să îi fie restituit permisul de conducere.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite