Canicula scoate bolnavii psihic pe străzi. Semnalele trase de medici în cazul în care aceştia sunt lăsaţi nesupravegheaţi

0
0

În ultimele zile, în municipiile Galaţi şi Brăila au fost semnalate mai multe incidente violente în care au fost implicate persoane bolnave psihic. Medicii spun că temperaturile ridicate le provoacă acestora o stare de agitaţie ce poate duce la reacţii extrem de violente.

Canicula care a pus stăpânire pe România în ultimele zile, dincolo de efectele deja ştiute, este la originea unui fenomen alarmant, despre care medicii spun că poate deveni periculos dacă nu se iau măsuri din vreme. Mai precis, în mai multe oraşe din ţară au fost semnalate incidente în care au fost implicate persoane care suferă de afecţiuni psihice cronice.

Patru astfel de evenimente au avut loc, vineri şi sâmbătă, la Galaţi şi Brăila. Cel mai grav incident s-a petrecut la Galaţi, unde o femeie în vârstă de aproximativ 40 de ani a fost filmată plimbându-se goală puşcă pe bulevardul Brăilei, în apropierea Spitalului Clinic de Urgenţă. 

În zona restaurantului McDonalds, o bătrână a încercat să o îmbrace cu rochia pe care femeia o ducea în mână, însă a fost scuipată, înjurată şi îmbrâncită. Apoi, persoana dezbrăcată a început să arunce cu pietre în oameni şi în maşini.

Tot la Galaţi, un bărbat cu vârsta cuprinsă între 40 şi 50 de ani i-a terorizat mai bine de o jumătate de oră pe şoferii care treceau, vineri, prin sensul giratoriu din zona „General”. Înarmat cu un ciomag gros cât mâna şi lung de doi metri, el încerca să lovească maşinile care treceau pe strada Combinatului. Mai mulţi martori oculari ne-au spus că bărbatul nu are o locuinţă şi că trăieşte într-un culcuş improvizat în zona viaductului.

Un alt bărbat, de circa 50 de ani a blocat traficul pe o stradă din zona centrală a oraşului, sâmbătă seară, după ce s-a prăbuşit pur şi simplu pe carosabil şi nu s-a lăsat dat deoparte minute în şir. La Brăila, sâmbătă, o femeie de circa 30 de ani, cu probleme psihice vizibile, urmărea, scuipa şi îmbrâncea trecătorii în zona parcului Bulevard.

În toate cazurile, cei cu probleme au fost ridicaţă de Poliţia locală, însă există o mare problemă: ei se vor întoarce curând pe stradă deoarece fie nu au familie, fie rudele lor spun că nu-i pot ţine sub control deoarece devin foarte violenţi. Oamenii au mai declarat că au făcut numeroase cereri ca rudele lor cu probleme psihice să fie internate în centre specializate, însă de fiecare dată li s-a spus că nu există locuri libere.

Medicul Mihai Ştirbu, specialist psihiatru, ne-a spus că este ceva obişnuit ca persoanele cu afecţiuni psihice să sufere căderi şi crize în perioadele caniculare, mai ales dacă nu-şi iau medicamentele.

„Familia are un rol esenţial în ţinerea bolnavilor sub control, însă în multe cazuri, din păcate, familia fie nu vrea, fie nu ştie să-i liniştească. Există riscul să se ajungă la agresiuni grave sau chiar la crimă. Şi statul ar trebui să facă mai multe. În prezent avem mai puţin de jumătate dintre locurile necesare pentru internarea bolnavilor psihic”, ne-a spus medicul.

Galaţi


Ultimele știri
Cele mai citite