Asteroidul Apophis, potenţial periculos pentru Pământ, observat de astronomii Observatorului din Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
sursa: Observatorul Astronomic Galaţi
sursa: Observatorul Astronomic Galaţi

Un asteroid, potenţial periculos pentru Pământ, a fost observat de astronomii de la Observatorul din Galaţi. Este vorba despre asteroidul Apophis care va trece prin apropierea Pământului pe 6 martie.

        Asteroidul  Apophis a fost observat în noaptea de 26 – 27 februarie 2021, la Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi, de către echipa formată din Ovidiu Tercu, Gabriel Neagu şi Ana Lupoae.

 La nivel mondial, s-a organizat o campanie de observare a acestui asteroid de către International Asteroid Warning Network (IAWN). Această reţea este un parteneriat între agenţii spaţiale, instituţii ştiinţifice, observatoare astronomice, astronomi amatori şi alte organizaţii interesate de observarea şi cercetarea obiectelor ce gravitează în apropierea Pământului.

„Pe 6 martie 2021, la ora 1 şi 6 minute (UT), asteroidul (99942) Apophis va trece prin apropierea planetei noastre la o distanţă de 16,85 milioane de kilometri, echivalentul a 43,89 de distanţe Pământ-Lună. Viteza acestui asteroid în acest moment va fi de aproximativ 4,658 km/s. Asteroidul (99942) Apophis face parte din categoria asteroizilor potenţial periculoşi aceştia fiind numiţi şi Potentially Hazardous Asteroids (PHAs). Un asteroid se numeşte potenţial periculos dacă îndeplineşte în acelaşi timp două condiţii. Prima condiţie este ca distanţa minimă între orbita asteroidului şi orbita Pământului să fie mai mică de 7,5 milioane de km, ceea ce înseamnă aproximativ 19,5 distanţe Pământ-Lună, iar a doua condiţie este ca diametrul asteroidului să fie mai mare de 140 de metri. Asteroidul (99942) Apophis este un asteroid ce orbitează Soarele în apropierea Pământului. Majoritatea asteroizilor au orbitele situate între orbitele planetelor Marte şi Jupiter”, au transmis reprezentanţii Observatorului Astronomic din Galaţi.

 Până la 1 martie 2021, la Observatorul astronomic din Galaţi au fost observate 1.171 de asteroizi şi comete. Pentru aceste corpuri cereşti au fost raportate 12.163 măsurători de poziţii către Minor Planet Center (MPC). Pentru asteroizi apropiaţi Pământului (Near-Earth Asteroids) au fost raportate 5.446 măsurători de poziţii la 315 de obiecte.

Vă recomandăm şi:

  

Astroclubul „Călin Popovici“ din cadrul Observatorului Astronomic Galaţi, selectat în proiectul internaţional „Asteroid Search Campaign 2020

Un asteroid a trecut duminică la cea mai mică distanţă de Pământ înregistrată vreodată

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite