Anchetă în cazul morţii unui copil de doi ani: micuţul a fost lăsat să agonizeze trei ore pe holul spitalului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Familia a depus o plângere la Parchet, acuzând medicii de la Spitalul „Anton Cincu” din Tecuci că au tratat cazul cu superficialitate. Copilul a murit la trei ore după ce medicii tecuceni l-au consultat şi au spus că nu are nimic. Familia a dus băieţelul de nici doi ani la spitalul din Galaţi, dar era prea târziu.

Tragedie într-o familie din Tecuci, al cărei mezin, un băieţel în vârstă de doar un an şi opt luni, a murit după ce s-a înecat cu câteva boabe de porumb pe care le-a înghiţit accidental. Drama s-a produs în cursul zilei de 10 iulie. În jurul prânzului, micuţul a început să se simtă rău după ce s-a jucat în curte cu un vas în care se aflau boabe de porumb pentru hrana păsărilor.

După câte au povestit ulterior medicilor părinţii copilului, acesta a început la un moment dat să tuşească şi să ţipe, motiv pentru care a fost dus imediat la spitalul „Anton Cincu“ din Tecuci, la Unitatea de Primire Urgenţe. Cadrele medicale care l-au preluat i-au făcut un consult sumar, de numai câteva minute, l-au lăsat apoi să aştepte pe o bancă, circa trei ore, răstimp în care starea copilului a devenit tot mai rea, acesta dând semne de sufocare şi apoi de agonie.

Disperaţi, părinţii băieţelului au pornit cu o maşină particulară către Spitalul de Copii „Sfântul Ioan“ din Galaţi, la 80 de kilometri distanţă, unde au ajuns în jurul orei 17.00. Starea copilul era deja critică şi, în ciuda eforturilor medicilor, a murit după aproximativ o oră. „ Avea o stare generală extrem de gravă. S-au efectuat examene paraclinice şi manevre de urgenţă pentru extragerea corpului străin. La scurt timp, a prezentat stop cardio-respirator, ireversibil la manevrele de resuscitare“, a declarat Roxana Goroftei, medic în cadrul Compartimentului de Primiri Urgenţe de la Spitalul de Pediatrie Galaţi.

Plângere la Parchet

Protecţia Copilului Galaţi a declanşat o anchetă pe tema neglijenţei părinţilor, dar lucrurile au trezit şi atenţia Poliţiei, care a deschis un dosar pentru moarte suspectă. În acelaşi timp, familia micuţului au depus o plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Tecuci, solicitând anchetarea penală a medicilor de la spitalul tecucean, care au amânat timp de trei ore intervenţia de specialitate ce ar putut salva viaţa copilului. Parchetul a confirmat că are în lucru un dosar pentru ucidere din culpă în acest caz, fără a preciza însă cine sunt principalii suspecţi.

Conducerea spitalului din Tecuci a refuzat să comenteze acuzaţiile făcute de familia băieţelului decedat, însă a confirmat că va face o anchetă internă. Şi Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a judeţului Galaţi a declanşat o investigaţie.

Rata mortalităţii infantile în judeţul Galaţi a fost în 2016 de peste trei ori mai mare decât media din Uniunea Europeană (UE). Potrivit unui raport al DSP Galaţi, 40 de copii au decedat anul trecut în judeţ. Rata mortalităţii infantile a fost de 11,01 la mia de născuţi vii, în condiţiile în care rata naţională şi cea din UE au fost de 7,6 şi, respectiv, 3,6 la mia de născuţi vii.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite