Afaceri online la limita legii. Cum poţi deveni, cu cheltuieli mici, spărgător profesionist de case şi de maşini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva Adevărul
FOTO Arhiva Adevărul

Vânzarea sculelor profesionale cu ajutorul cărora se pot deschide orice tipuri de încuietori nu este reglementată în niciun fel în România. Aşa se face că internetul este împănat de oferte la produse care costă între 30 şi 200 de lei şi care pot fi „ajutoare de nădejde” pentru spărgători.

Ofertă mai puţin obişnuită pe un site vânzări online (www.wish.com) care livrează produse în toată lumea, acceptând plata în orice monedă naţională, inclusiv în lei româneşti, lei moldoveneşti, ruble sau lire turceşti. 

De câteva zile, amintitul site are o secţiune destul de importantă în care sunt scoase la vânzare tot felul de dispozitive profesionale de desfăcut încuietori, încât ai impresia că ai nimerit în raiul spărgătorilor şi hoţilor.

Spre exemplu, o trusă de deschis lacăte cu 26 de piese (în fapt, clasice „pontoarce” folosite de spărgătorii mioritici) costă doar 40-50 de lei, în vreme ce o trusă complexă (cu geantă şi dispozitive de precizie, inclusiv cu un „pistol” de acurateţe) se duce la numai 100 de lei.

De asemenea, acelaşi site vinde şi vreo 15 tipuri de truse pentru deschis (fără cheie) maşinile, care oferă între 8 şi 12 soluţii diferite de operare, preţurile fiind de la 60 la 250 de lei. 

Cei de la site spun că trusele sunt extrem de folositoare în cazul pierderii cheilor maşinii, deşi nu-i tocmai logic, căci, la o adică, la autoturismele moderne îţi cam trebuie cheia pentru a scoate sculele de descuiat din portbagaj. Cu alte cuvinte, tot spărgătorilor de maşini pare să le fie mai de folos, nu proprietarilor.

Deşi s-ar putea crede că o astfel de ofertă comercială contravine legii, în realitate nu există nicio barieră juridică în a-i dota, la preţuri accesibile oricui, pe spărgătorii de case şi de maşini.

Oferte de scule de pentru spărgători FOTO captură ecran wish.com

Imagine indisponibilă

„Din păcate în România nu există niciun fel de reglementare cu privire la comercializarea unor astfel de scule. Oricine le poate cumpăra şi le poate folosi, cum crede de cuviinţă. În acelaşi timp, însă, trebuie să ţinem cont că este greu de reglementat un astfel de comerţ. Este la fel ca la vânzarea cuţitelor. Se ştie că cele mai multe crime se săvârşesc cu cuţite de bucătărie obişnuite, dar nu putem interzice comerţul lor. Aşa este şi cu aceste scule”, ne-a explicat cum stau lucrurile, din punct de vedere juridic, avocatul Alexandru Darie.

Oferte de scule de pentru spărgători FOTO captură ecran wish.com

Imagine indisponibilă

„Totuşi, parcă domeniul de folosire a truselor de desfăcut încuietori, în alt scop decât infracţionalitatea, este aici parcă mai limitată decât la alte produse. Un cuţit foloseşte în bucătărie, dar la ce-ţi trebuie o trusă de deschis lacăte care costă cât 3-4 lacăte? Explicaţia uzului gospodăresc nu prea se potriveşte, iar autorităţile ar trebui să se sesizeze”, a mai adăugat avocatul.

Oferte de scule de pentru spărgători FOTO captură ecran wish.com

Imagine indisponibilă

Cu toate că teoretic nu ar exista oprelişti legale, la magazinele de bricolaj din România nu există în ofertă astfel de produse. Singurul site de comerţ online românesc unde am găsit o ofertă (restrânsă, e drept) de astfel de truse este www.topkey.ro. Produsele sunt similare cu cele de pe www.wish.ro, însă preţul este cel puţin triplu. De asemenea, am mai găsit astfel de oferte, din partea unor persoane fizice, pe site-ul de anunţuri www.olx.ro. 

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite