Viticultura, în pericol din cauza vremii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viile ar putea avea de suferit
Viile ar putea avea de suferit

Temperaturile primăvăratice favorizează  înmugurirea culturii viţei de vie. Un eventual ger însă poate compromite definitiv această cultură extrem de sensibilă la factorii de mediu.

După lovitura pe care au primit-o viticultorii vrânceni de la parlamentari, care au redus de 10 ori acciza la băuturile fermentate liniştit, în fapt nişte falsuri prin care se descurajează cumpărarea vinurilor de calitate, podgorenii ar putea avea probleme cu producţia de la toamnă şi din cauza vremii.

Se ştie că factorii de mediu sunt hotărâtori în ceea ce priveşte productivitatea culturii viţei de vie. La fel cum viţa de vie este sensibilă la temperaturi foarte scăzute, sensibilitatea este crescută şi la temperaturi ridicate.
În orice caz, iarna  aceasta pare neobişnuită, cel puţin până la momentul actual, prin temperaturile mai mult primăvăratice, lucru care până acum nu pune în pericol cultura viţei de vie.

Situaţia se poate schimba însă dacă după zilele călduroase se va instaura gerul.

„Plantele suferă cel mai mult de pe urma temperaturilor, pentru că le trebuie o perioadă de repaus, dar lucrul acesta nu a mai avut loc şi pentru cultura viţei de vie. Pericolul vine din faptul că profitând de aceste călduri lăstarii de vie pot înmuguri mai devreme, iar un eventual ger ar reprezenta catastrofă pentru viticultură. Până acum, viţa de vie trebuia să fie călită pentru a suporta gerurile de iarnă”, ne-a declarat inginerul Toader Manole, preşedintele Federaţiei Viticultorilor din Vrancea.

Potrivit specialistului, o situaţie dificilă pentru agricultură s-a înregistrat în anul 1985, când după o iarnă blajină, cu temperaturi ridicate care au favorizat producerea ochilor la viţa de vie a venit un ger pe data de 10 februarie care a compromis în Vrancea aproape întreaga producţie.

Vrancea are cea mai mare suprafaţă cultivată cu viţă de vie din România, respectiv 24.000 de hectare, ceea ce înseamnă mai mult de 10% din totalul suprafeţei ţării.

Mai puteţi citi:

Efectele încălzirii globale în România: iarna prea caldă ne topeşte economia

Viticultorii din Jariştea datori la fondul de sănătate dau în judecată Casa de Asigurări de Sănătate Vrancea
 

Efectele încălzirii globale în România: iarna prea caldă ne topeşte economia

Citeste mai mult: adev.ro/mzgl3x

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite