Seceta reprezintă o ameninţare serioasă pentru culturile de toamnă de la nivelul judeţului Satu Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Agricultorii suţin că dacă ploile nu vor veni în curând, culturile se vor distruge   FOTON arhivă
Agricultorii suţin că dacă ploile nu vor veni în curând, culturile se vor distruge   FOTON arhivă

Lipsa zăpezii şi temperaturile scăzute din ultima perioadă nu au afectat culturile agricole de toamnă, respectiv grâul, orzul, sau rapiţa de toamnă, spun specialiştii Direcţiei pentru Agricultură Satu Mare. Totuşi, ele ameninţă serios culturile de toamnă.

În afară de apă, stratul de zăpadă asigură şi căldura necesară. Având în vedere că nu a nins până acum, există riscul ca o parte din aceste culturi să îngheţe în pământ. Totuşi, şeful Direcţiei pentru Agricultură Satu Mare, Ioan Cioltean, speră că fermierii sătmăreni nu vor fi afectaţi în nici un fel şi că zăpada îşi va face apariţia cât de curând.

Chiar dacă momentan la nivel judeţului Satu Mare nu s-au înregistrat probleme grave din acest punct de vedere, Cioltean recunoaşte că este pentru prima data, cel puţin în ultimii 50 de ani, când în luna decembrie nu se înregistrează precipitaţii aproape deloc.

”Încă nu a fost fost aşa mare seceta în lunile de iarnă dar să sperăm că situaţia va reveni la normalitate. Încă nu e cazul să ne facem griji. Culturile ar fi afectate dacă ar fi descoperite, iar temperaturile ar coborî brusc la – 15 grade Celsius. Din fericire, încă nu este cazul afirmă şeful DADR Satu Mare.

La noi în judeţ, cei care au semănat foarte devreme au avut de suferit. Suprafaţa care a fost calamitată în totalitate din acest motiv este cea de rapiţă semănată pe partea stângă dintre localităţile Acâş şi Supur. Directorul DADR Satu Mare spune că rapiţa din această zonă a înflorit în toamnă şi nu în primăvară cum ar fi trebuit, astfel a venit peste ea îngheţul, distrugând-o. Cei care au semănat mai târziu au culturi mai puţin ameninţate.

”Cei care au semănat mai târziu au noroc pentru că plantele au un consum mai mic de apă şi nu încep să îngălbenească ca şi cele semănate mai repede”, susţine acesta.

Emilian Mureşan, cunoscut fermier din Carei care deţine peste 3.000 de ha de culturi de cereale susţine că deocamdată culturile sunt bine intrate în iarnă, dar că temperaturile de acum reprezintă o adevărată ameninţare.

”Temperaturile ar trebui să fie mult mai joase pentru a ucide agenţii patogeni. Dacă plantele nu sunt acoperite cu zăpadă, se află în pericol”, susţine fermierul.
Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite