Situaţia dramatică a unui medic căruia nu i se aprobă transferul. Două spitale cu pacienţi COVID se bat pentru ea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul din Focşani, unde lucrează doctoriţa şi Spitalul din Piatra Neamţ, unde medicul trebuie să se prezinte la post
Spitalul din Focşani, unde lucrează doctoriţa şi Spitalul din Piatra Neamţ, unde medicul trebuie să se prezinte la post

Între Spitalul de Urgenţă din Piatra Neamţ şi cel similar din Focşani au apărut neînţelegeri pe fondul deficitului de medici cu care se confruntă sistemul sanitar în contextul pandemiei de coronavirus

Un medic infecţionist de la Spitalul de Urgenţă „Sf. Pantelimon” din Focşani, care a câştigat recent un concurs pentru ocuparea unui post similar la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ, nu este lăsat să plece la noul post de către şefa Secţiei de Infecţioase de la Focşani.

Medicul Roxana Camelia Palade, în vârstă de 32 de ani, originară din judeţul Vaslui, lucrează la Focşani de şapte ani, de când a făcut rezidenţiatul şi a primit post aici. În acest răstimp, în viaţa tânărului medic au intervenit schimbări, în sensul că s-a căsătorit şi are un copil, iar familia sa locuieşte la Iaşi, unde femeia este nevoită să facă frecvent naveta. Atât soţul, cât şi copilul au serioase probleme de sănătate şi, din acest motiv, medicul a căutat în ultimii ani să vină cât mai aproape de ei, pentru a le fi alături. Această posibilitate i s-a oferit în luna ianuarie a acestui an, când Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ a anunţat scoaterea la concurs a unui post de medic infecţionist. Roxana Palade şi-a depus dosarul, a participat la concurs, iar pe 15 martie a primit vestea cea mare, a admiterii sale în echipa de medici de la Piatra Neamţ, unde va fi de un real folos în tratarea pacienţilor cu COVID-19.

La Piatra Neamţ ar trebui să se prezinte la noul post, până pe data de 15 aprilie, dar de ajutorul ei au nevoie şi conducătorii Spitalului de Urgenţă din Focşani, pe secţia de COVID-19, unde tânărul medic lucrează în prezent, motiv pentru care şefa Secţiei de Infecţioase refuză să-i aprobe încetarea contractului de muncă cu acordul părţilor.

„Nu pot acoperi un grafic de serviciu cu doar patru medici”

Doctoriţa Doina Carteleanu spune că prin plecarea medicului secţia pe care o conduce va fi pusă în dificultate, pentru că vor rămâne puţini medici să se ocupe de pacienţi. Şefa de secţie se prevalează de Legea 55/2020, privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.  La articolul 30 se precizează că, în cazul personalului încadrat în unităţi sanitare, termenele de preaviz nu încep să curgă, iar, dacă au început să curgă, se suspendă pe întreaga durată a stării de alertă, situaţie în care ne aflăm în prezent.

„Cunosc foarte bine situaţia familială a medicului, că doar lucrăm împreună, dar ea a făcut rezidenţiatul aici, a fost plătită de spitalul nostru şi am fost mereu înţelegători cu ea. Nu sunt de acord cu plecarea pentru că eu nu pot să acopăr un grafic de serviciu cu doar patru medici”, a declarat pentru „Adevărul”  Doina Carteleanu.

„E un caz de abuz de putere”

Cazul a ajuns şi în atenţia şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, dar soluţia, cu detaşarea pe 30 de zile, nu este una care să convină nici medicului Roxana Palade, nici Spitalului din Piatra Neamţ unde ar trebui să se prezinte la post. „Este un abuz de putere al celor de la Focşani. Noi chiar suntem spital COVID-19, cu 400 de pacienţi în acest moment şi avem nevoie de un medic cât mai urgent, care ar veni să lucreze în linia întâi. Anul trecut, nouă ne-au plecat trei medici de la Terapie Intensivă. Aşa se întâmplă într-un spital, medicii vin şi pleacă. În plus, doamna doctor are şi o situaţie familială delicată, deci cu atât mai mult trebuia înţeleasă”, a declarat pentru „Adevărul” Alexandru Filimon, managerul Spitalului Judeţean din Piatra Neamţ.

Vă recomandăm să mai citiţi:

„Bolile” Sănătăţii. Spitalul judeţean Vrancea a ajuns să aibă doi directori în acelaşi timp

Se amplifică scandalul la Spitalul judeţean din Focşani. Directorul pus de minister i-a făcut plângere penală managerului stabilit de instanţă

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite