Comandantul Spitalului Militar Focşani, schimbat din funcţie după scandalul vaccinărilor peste rând

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colonelul Vasile Roman a fost schimbat din funcţie
Colonelul Vasile Roman a fost schimbat din funcţie

Ministerul Apărării Naţionale a mai decis reorganizarea activităţilor în cadrul centrelor de vaccinare pentru asigurarea evidenţei corecte a persoanelor vaccinate, cu verificarea strictă a condiţiilor de eligibilitate şi respectarea procedurilor prevăzute de Strategia naţională de vaccinare.

O anchetă făcută de jurnaliştii de la Recorder în urmă cu mai puţin de o săptămână a menţionat  că Vrancea este printre judeţele cu cele mai multe cazuri de vaccinări făcute înainte de termen, toate la Centrul deschis la Casa Armatei, care se află în subordinea Ministerului Apărării Naţionale.

Deşi iniţial Ministerul Apărării Naţionale s-a apărat şi a spus că au fost vaccinate doar persoane eligibile, ulterior ministrul a numit o comie pentru verificarea activităţii de vaccinare desfăşurată în centrul de vaccinare organizat de Spitalul Militar de Urgenţă (SMU) „Dr. Alexandru Popescu” din Focşani, comisie care  a înaintat şefului Statului Major al Apărării raportul final din care s-au desprins următoarele mai multe probleme.

Astfel, în sediul Cercului Militar Focşani au fost organizate două centre de vaccinare. Primul a fost coordonat de SMU Focşani, unde au fost vaccinate persoane din cadrul spitalului şi unităţilor militare arondate acestuia, eligibile pentru etapele I şi II.

Celălalt  centru de vaccinare a fost coordonat de DSP Vrancea, cu patru fluxuri de vaccinare, două pentru persoane civile din judeţ şi două pentru militari şi aparţinători, de asemenea, eligibili pentru etapele I şi II.

În urma anchetei, colonelul Vasile Roman, împuternicit la comanda Spitalului Militar, a fost schimbat din funcţie.

Ce probleme au fost găsite

“Din totalul de 2.645 doze de vaccin efectuate în total, au fost înregistrate 145 de doze de vaccin (doza I şi rapel) administrate unor persoane civile, pentru care nu au putut fi identificate date care să certifice încadrarea în criteriile de eligibilitate stabilite de Strategia de vaccinare împotriva COVID-19 în România. Măsurile luate pentru remedierea deficienţelor au constat în:
• Încetarea împuternicirii actualului comandant al Spitalului Militar de Urgenţă (SMU) „Dr. Alexandru Popescu” din Focşani;
• Reorganizarea activităţilor în cadrul centrelor de vaccinare pentru asigurarea evidenţei corecte a persoanelor vaccinate, cu verificarea strictă a condiţiilor de eligibilitate şi respectarea procedurilor prevăzute de Strategia naţională de vaccinare;
• Continuarea acţiunilor de verificare şi control în celelalte centre de vaccinare organizate de MApN pentru asigurarea respectării cu stricteţe a procedurilor prevăzute de Strategia de vaccinare împotriva COVID-19 în România;
• Asigurarea transparenţei privind desfăşurarea procesului de vaccinare, prin informări periodice către mass-media şi publicul larg începând de astăzi, 15 martie, pe site-ul central al MApN”, se arată într-un comunicat al MApN.

Jurnaliştii de la Recorder au menţionat că din cele peste 7.000 de persoane care s-au imunizat eludând regulamentele la nivel naţional, 514 au fost doar la centrul din Vrancea. Ceea ce înseamnă că există cel puţin alte 350 de vaccinări făcute peste rând în centrul coordonat de DSP.

La Focşani, în doar două zile, pe 10 şi 11 ianuarie, a fost realizată vaccinarea a 334 de persoane care se încadrau abia în etapele viitoare de vaccinare. Practica a continuat şi după 15 ianuarie, când au continuat să fie băgate în faţă persoane care se încadrau la categoria „populaţie generală”.

Vă mai recomandăm:

Peste 500 de vrânceni s-au imunizat peste rând împotriva coronavirusului. Cum se apără autorităţile

Prima reacţie a MApN în scandalul vaccinărilor: Acuzele sunt de neînţeles. Au fost vaccinate doar persoane eligibile

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite