Pesta africană face ravagii la una dintre cele mai importante societăţi producătoare de carne de porc

0
0
SC Premium Porc se află în Vrancea din 2006 FOTO: Ştefan Borcea
SC Premium Porc se află în Vrancea din 2006 FOTO: Ştefan Borcea

Virusul care omoară porci şi-a făcut apariţia în exploataţia aflată aproape de municipiul Focşani în primele zile ale noului an. Ferma caută acum soluţii pentru anihilarea completă a întregului efectiv de animale.

Firma Premium Porc, aflată în topul producătorilor de carne de porc din România, se confruntă la început de an cu cea mai mare criză de la înfiinţare, din cauza pestei porcine africane care a pătruns într-o fermă din Vrancea, aflată la doar câţiva kilometri de municipiul Focşani.

Exploataţia comercială unde sunt crescute nu mai puţin de 30.000 de capete de porcine se află în comuna Goleşti, iar în cea de-a doua zi a anului aici au murit opt porci. Temerea reprezentanţilor firmei legată de apariţia pestei porcine în ferma lor s-a adeverit după confirmarea diagnosticului de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti (I.D.S.A.) , respectiv Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Diagnostic şi Sănătate Animală.

Serviciile veterinare s-au activat şi au intervenit de urgenţă, instituind restricţii.

„Exploataţia comercială din localitatea Goleşti, judeţul Vrancea, a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport, precum şi dezinfecţia exploataţiei. Pentru a preveni răspândirea bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor Vrancea va dispune, conform planului de măsuri adoptat, eliminarea porcilor din exploataţie prin evaluare, eutanasiere, îngropare sau incinerare si dezinfecţie si respectarea măsurilor în vigoare privind răspândirea virusului COVID 19”, potrivit conducerii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Vrancea.

Prin urmare, chiar de luni, 4 ianuarie, autorităţile şi reprezentanţii firmei au trecut la anihilarea întregului efectiv de animale, adică 30.000 de porci. Vorbim de o acţiune care presupune un efort logistic impresionat, având în vedere numărul mare de animale care trebuie eliminate din ferma din Vrancea, în condiţii de biosecuritate.

„Trăim momente fără precedent în istoria companiei noastre. Am început anul 2021 sperând că singura luptă pe care o vom duce va fi cu efectele pandemiei de COVID-19. În ciuda unor reguli de biosecuritate extrem de severe, recunoscute în întreaga industrie, ne vedem în situaţia de a sacrifica atât de multe animale. Dar, vom trece şi peste asta şi vom merge mai departe construind un business sustenabil împreună cu cei peste 500 de oameni care ne sunt alături. ” a declarat Lars Drescher, CEO Premium Porc Group.

Anul trecut, tot la început de ianuarie, o altă exploataţie a producătorului Premium Porc, cea de la Gulianca, a trecut printr-o situaţie similară, atunci fiind eutanasiaţi, după confirmarea pestei africane, 26.000 de porci. Premium Porc este o companie cu capital danez, care funcţionează în România din anul 2006.

Societatea operează în 9 ferme proprii şi multe alte închiriate din opt judeţe din ţară, iar în Vrancea deţine şi 1.800 de hectare de teren agricol pe care sunt cultivate plante pentru nutreţuri cu care sunt hrănite animalele. Conform legii, proprietarul exploataţiei afectate va beneficia de despăgubiri, conform legii, astfel că îşi va recupera în mare parte pierderile care sunt în curs de estimare.

Vă recomandăm să mai citiţi:

VIDEO Porci crescuţi clandestin în gospodăria din Focşani unde s-a descoperit pesta africană. Autorităţile au ştiut, dar s-au făcut că nu văd

Cum ajungi să fii despăgubit de stat cu câteva mii de euro după ce ai adus pesta porcină în oraş
 

Focşani


Ultimele știri
Cele mai citite