Pesta Porcină Africană, confirmată în şandramaua din centrul Focşaniului unde erau crescuţi ilegal 28 de porci. În loc de amendă, proprietarul va fi despăgubit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa unde erau crescuţi porcii
Casa unde erau crescuţi porcii

Diagnosticul a fost confirmat şi de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti (I.D.S.A.) – Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Diagnostic şi Sănătate Animală.

Ceea ce se anticipa încă de joi, când s-a dat alarma suspiciunii de gripă porcină africană într-o gospodărie din Focşani, de pe strada Tătulescu, unde a murit un porc, s-a confirmat de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti (I.D.S.A.) – Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Diagnostic şi Sănătate Animală. Adică animalul a murit din cauza pestei porcine africane.

La momentul respectiv, serviciile veterinare au intervenit de urgenţă şi toţi cei 28 de porci existenţi în exploataţie au fost eutanasiaţi.

Ulterior, s-a aflat că animalele erau crescute contrar unei hotărâri de consiliu local, care stabileşte în mod clar zonele unde se pot organiza astfel de activităţi. Adăpostul de animale se afla chiar la stradă, iar în interior se aflau porci cu o greutate de peste 100 de kg, care au fost ucişi şi crotaliaţi.

"Gospodaria  din localitatea Focsani, judeţul Vrancea a fost plasata  sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport, precum şi dezinfecţia exploataţiei", potrivit DSVSA.

Şefii DSVSA spun că proprietarul animalelor va beneficia şi de despăgubiri, pentru că aşa prevede legislaţia, chiar dacă acesta creştea porcii în mod clandestin.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite