Cum ajungi să fii despăgubit de stat cu câteva mii de euro după ce ai adus pesta porcină în oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adăpostul din Focşani unde erau crescuţi clandestin porcii
Adăpostul din Focşani unde erau crescuţi clandestin porcii

În timp ce amenda dată de Poliţia Locală este nesemnificativă, despăgubirea oferită de stat pentru proprietarii ale căror animale au avut de suferit din cauza pestei porcine africane este de 28 de ori mai mare.

Pe data de 13 februarie, în Focşani a apărut primul focar de pestă porcină africană, într-o gospodărie situată foarte aproape de centrul oraşului, pe strada Tătulescu. 

În grajdul de la drum, proprietarul creştea nu mai puţin de 29 de porci, toţi peste 100 de kilograme, cel mai probabil pentru a-i comercializa ulterior pe piaţa liberă, aşa cum se întâmplă de cele mai multe ori.

Conform protocoalelor, toate animalele au fost eutanasiate, iar autorităţile sanitar-veterinare au luat măsuri de securizare a focarului.

Ulterior, s-a aflat că, deşi foarte puţine animale din cele crescute la acea adresă erau înregistrate la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, creşterea porcilor în acel adăpost intra în contradicţie cu Hotărârea de Consiliu Local Nr. 140/2010, actualizată în 2017, care la articolul 16 precizează că pe teritoriul municipiului Focşani este permisă creşterea animalelor domestice doar în Cartierele Mîndreşti, Laminorul şi parţial Obor (de la strada Vrancei şi Mărăşşti spre Nord).

Prin urmare, proprietarul porcilor la care s-a descoperit pesta porcină africană nu avea dreptul sub nicio formă să crească animale în adăpostul de pe strada Tătulescu.

Poliţia Locală a efectuat la sfârşitul lunii februarie controale în zonă şi l-a amendat pe proprietar, dar şi pe un alt vecin, cu suma de 400 de lei, conform sancţiunilor prevăzute în hotărârea de consiliu local pomenită mai sus.

"S-au aplicat două sancţiuni contravenţionale în cuantum de 400 lei fiecare pentru nerespectarea H.C.L. nr. 140/2010, cu modificările şi completările ulterioare. Persoanelor sancţionate le-a fost trasată măsură scrisă de a desfiinţa adăpostul pentru creşterea animalelor şi de a efectua igienizarea curţii şi a anexei unde sunt crescuţi porcii. Au fost informaţi cu toate prevederile referitoare la pesta porcină africană şi măsurile pe care trebuie să le întreprindă", potrivit Poliţiei Locale Focşani. Cât despre desfiinţarea adăpostului în cauză, acesta se afla joi, 19 martie, în aceeaşi stare.

Între timp, proprietarul animalelor eutanasiate şi-a întocmit dosarul pentru despăgubiri, fiind încurajat de lege în acest sens, care spune că despăgubirile se acordă în baza evaluărilor realizate de către “o Comisie de evaluare care analizează şi aprobă valoarea de înlocuire a animalului/animalelor în funcţie de: valoarea genetică, valoarea zootehnică, sex, vârstă, greutate, starea fiziologică, categoria de producţie, preţul pieţei, la data când a avut loc acţiunea de lichidare a focarului de boală şi valoarea unitară medie calculată pe baza sumei totale a despăgubirii animalelor sau a produselor în cauză”.

Reprezentanţi de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Vrancea ne-au confirmat că acel crescător clandestin de porci urmează să fie despăgubit.

"Dosarul său este în curs de evaluare, urmând să îşi primească banii cât de curând. Este vorba despre o sumă de aproape 29.000 de lei", ne-a precizat Adrian Rădulescu, purtătorul de cuvânt al DSVSA Vrancea. Ceea ce înseamnă că în medie, pentru fiecare porc eutanasiat, proprietarul amendat simbolic de poliţia locală este “premiat” de stat cu 1.000 de lei.

Focarul de pestă porcină africană provocat de crescătorul de animale urmează să fie închis pe data de 28 martie, dacă până atunci nu se întâmplă nimic. 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite