Focşănenii de la case se încălzesc cu lemne cumpărate de la căruţaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mărgărit Drăghici face economie la lemne în această iarnă
Mărgărit Drăghici face economie la lemne în această iarnă

Pădurarii de la munte sunt principala sursă de lemne de foc pentru focşăneni.Depozitele Ocolului Silvic au pierdut teren în faţa căruţaşilor care vin în oraş cu lemne mai ieftine, aduse direct la poarta clientului.

Dacă până acum vremea a fost favorabilă şi focşănenii care locuiesc la case au reuşit să mai facă economie la combustibilii pentru iarnă, odată cu venirea frigului consumul de lemne de foc începe să crească.

În Focşani, aprovizionarea se face în principal de la căruţaşii veniţi de la munte, pe care îi întâlneşti peste tot cu lemne de vânzare.

Cu ei se poate nogocia, fiind dispuşi să lase din pteţul stabilit iniţial pentru a a junge la un tarif mulţumitor pentru ambele părţi.

"În alţi ani mergeam la depozit şi luam lemne pentru sobă, dar acum le cumpăr direct de la cei care vin cu căruţele. Am dat 120 de lei pe o căruţă, lemne aduse la poartă. Mai cumpăr una luna viitoare şi pot să spun că am trecut de iarnă", ne spune Maria Gondac.

Femeia se poate considera un caz fericit, pentru că sunt şi focşăneni care nu şi-au mai permis să cumpere lemne.

"Mai am câteva lemne de anul trecut, dar puţine, dacă ajung vreo lună. La pensia mea şi a soţiei nu prea ne-a dat mâna să cumpărăm lemne. Mai dăm drumul la un aragaz, ce să facem", afirmă Mărgărit Drăghici.

Lemnele Direcţiei Silvice nu au căutare

Lemne de foc mai pot fi procurate şi din depozitele Direcţiei Silvice de la Odobeşti, Gugeşti şi Dumitreşti, preţurile fiind aceleaşi ca şi anul trecut.

"Din pădurile noastre am exploatat 120.000 mc de lemne pentru foc, sub cota care ne-a fost acordată de Regia Naţională a Pădurilor, asta şi din cauză că piaţa lemnului a scăzut. Avem două tipuri de preţ, respectiv direct din pădure, la drum auto, între 50 şi 100 de lei/mc, şi un preţ la depozit, unde preţul este între 70 şi 130 de lei", ne-a precizat Titi Olteanu, purtător de cuvânt la Direcţia Silvică Focşani.


Pentru săraci, căldura vine de la Primărie

În Focşani, Primăria a emis în luna noiembrie 245 de dispoziţii de plată pentru persoanele cu venituri mici, ca ajutor pentru cumpărarea de lemne.

Persoanele cu un venit minim lunar care nu depăşeşte 155 de lei primesc un ajutor de 54 de lei, iar o familie cu un venit între 355 şi 425 de lei primesc, pentru a se încălzi, 30 de lei.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite