Excomunicaţii din Focşani şi-au făcut propria biserică. Duhovnic le este chiar preotul de la care a plecat conflictul cu Arhiepiscopia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Focşăneanca Nela Panaite, excomunicată de către Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei din sânul Bisericii Ortodoxe Române, ca urmare a unui conflict religios în parohia la care era enoriaşă, a înfiinţat Asociaţia Creştinilor Ortodocşi ai Parohiei Sf. Apostol şi Nectarie.

La această asociaţie au aderat şi celelalte persoane pedepsite cu oprirea la împărtăşanie, dar şi alţi credincioşi din Focşani.

Potrivit Nelei Panait, iniţiatoarea Asociaţiei, care numără aproximativ o sută de persoane, ONG-ul pe care îl conduce are o misiune filantropică, de ajutorare a semenilor, dar în fapt este mai mult decât atât.

Astfel, într-un spaţiu comercial de la parterul unui bloc a fost amenajat un paraclis, un mic spaţiu de rugăciuni, cu icoane şi alte obiecte de cult, ca într-o biserică, locul fiind sfinţit duminică chiar de preotul Giorgică Vatră, cel de la care s-a pornit tot conflictul cu Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei.

image

“În asociaţie sunt foştii enoriaşi ai parohiei Sfântul Andrei, iar scopul acesteia este de întrajutorare, de a veni în sprijinul oamenilor sărmani. Plătim chirie în spaţiul respectiv, iar părintele, care şi-a înfiinţat o grupare ortodoxă, este invitatul nostru în fiecare duminică. Noi suntem discriminaţi religios de ÎPS Ciprian”, ne-a declarat excomunicata Nela Panaite.

Aceasta spune că asociaţia înfiinţată prin hotărâre judecătorească militează pentru păstrarea valorilor creştin-ortodoxe. Cel de-al doilea excomunicat din biserica ortodoxă, Romică Gavrilă, nu s-a alăturat membrilor asociaţiei, el dorind să stea departe o perioadă de acest scandal.

image

Reprezentanţii Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei nu ne-au răspuns la telefon pentru un punct de vedere. Anul trecut însă, arhiepiscopul Ciprian îi acuza pe răzvrătiţi că vor să înstrăineze biserica şi că, din punctul său de vedere, sancţiunea este justificată.

”Aveau de gând să înstrăineze biserica către o grupare paralelă, necanonică, o asociaţie existentă în Bucureşti, avându-l în frunte pe un aşa zis episcop Gherasim. Este cel care a şi intervenit la televiziune, chipurile pentru a le lua apărarea. În biserică, totul se face cu ascultare. Credinciosul trebuie să ştie care este locul lui, să fie un om cuminte, evlavios, ascultător ierarhului şi preotului. Deci, creştinul care nu mai respectă pe ierarh, acela prezintă multe semne de întrebare cu privire la înţelegerea corectă a trăirii credinţei creştine”, a declarat IPS Ciprian.

Anul trecut, în luna mai, Consiliul Eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei a hotărât excomunicarea şi canonisirea din Biserica Ortodoxă a 11 enoriaşi din parohia „Sf. Andrei din Focşani”.

Mai exact excomunicarea a trei dintre enoriaşi şi canonisirea a opt. În cazul unui excomunicat, Arhiepiscopia a revenit, după ce acesta a avut o audienţă la ÎPS Ciprian.

image

Pedepsirea lor a venit ca urmare a faptului că au organizat proteste de stradă în sprijinul preotului Giorgică Vatră, care slujea de 16 ani în acea parohie. Preotului Vatră i se spusese de mai multe ori de către Arhiepiscopie să închidă magazinul cu obiecte religioase, administrat de soţia sa, lucru interzis de legile bisericeşti. Acesta s-a conformat, dar, potrivit capilor bisericii, era prea târziu.

FocşaniPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite