Preot din Focşani, pedepsit de Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei „cu reculegere şi rugăciune” la mănăstire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preotul parohiei „Sfântul Andrei” din Focşani, Giorgică Vatră va trebui să se supună canoanelor bisericeşti la începutul anului viitor.

Protestele din toamna aceasta de la Biserica „Sf. Andrei” din Focşani, când enoriaşii au încercat să-şi apere preotul paroh pentru o sancţiune iminentă ce trebuia să o primească din partea Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, nu au rămas nepedepsite.

Arhiepiscopia a considerat că preotul Giorgică Vatră trebuie pedepsit cu o lună de zile de exil la mănăstire, pentru vinovăţia de a nu se supune canoanelor bisericeşti.

Preotul Giorgică Vatră şi-a acceptat pedeapsa şi nu vrea să comenteze situaţia. Enoriaşii din biserica sa ne-au povestit că „vina” preotului este că familia sa a deţinut în Focşani un magazin cu obiecte de cult, lucru care ar fi interzis în legile bisericeşti.

Anul trecut i s-a cerut preotului să închidă magazinul, care trebuie precizat că funcţiona cu acordul fostului Arhiepiscop Epifanie, situaţie acceptată de Giorgică Vatră. Însă în timpul procesului de dizolvare a societăţii unul dintre furnizori a solicitat o factură de care a aflat  Arhiepiscopia, ai cărei reprezentanţi "au luat foc" când au aflat.

La un moment dat s-a vorbit că preotul va fi mutat la o parohie din mediul rural, iar enoriaşii s-au baricadat cu curtea bisericii din Focşani şi au protestat. Peste 1.000 de persoane, inclusiv din afara parohiei, au semnat o declaraţie de susţinere a preotului Giorgică Vatră şi un protest  pe care l-au depus la arhiepiscopie

„Dacă părintele nostru se face vinovat de ceva, vă spun care este vina dânsului. Acesta a împărtăşit credincioşilor dreptei credinţe cuvintele şi învăţăturile Sfinţilor Părinţi. Ne menţinem poziţia firească de legătură duhovnicească cu Înalt Prea Sfinţia Sa Ciprian . Îl invităm cu tot dragul, în mijlocul nostru, să ia pulsul vieţii duhovniceşti, la cald, în praful, osteneala şi lacrimile noastre”, a spus în septembrie  Cătălin Mustaţă, consilier parohial.

Ulterior, enoriaşii au mers în audienţă la Arhiepiscopie, unde au primit asigurări că preotul Vatră nu va fi pedepsit, motiv pentru care, după manifestarea de protest au organizat o acţiune prin care şi-au cerut scuze faţă de cele întâmplate.

Săptămâna trecută însă preotul Vatră şi-a primit sancţiunea de a se ruga şi reculege prin la o mănăstire, urmând ca după o lună de pedeapsă să revină în parohie, unde va trebui să împartă sarcinile cu un alt preot adus din afară.

Mai puteţi citi:

FOTO VIDEO Enoriaşii de la Biserica „Sf. Andrei”, care l-au „afurisit” duminica trecută pe Arhiepiscopul Ciprian, i-au ridicat astăzi osanale înaltului prelat

Credincioşii din parohia unde slujeşte preotul Giorgică Vatră au venit şi în această duminică la biserică, dar de această dată pentru a-şi cere iertare pentru manifestările de săptămâna trecută.

FOTO VIDEO Revoltă la biserica „Sf. Andrei” din Focşani. Enoriaşii se opun schimbării preotului care a construit lăcaşul de cult

Oamenii spun că preotul Giorgică Vatră a ridicat biserica prin forţe proprii, cu sprijinul credincioşilor din parohie şi al donatorilor, şi a lucrat cot la cot cu muncitorii pentru a construi unul dintre cele mai frumoase lăcaşuri de cult din Focşani.

FocşaniPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite