Excomunicaţii din Focşani au pierdut procesul cu Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii Secţiei de Contencios Administrativ şi Fiscal a Tribunalului Vrancea nu se pot pronunţa în procesul intentat de nouă dintre enoriaşii focşăneni, excomunicaţi ori canonisiţi de Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei.

Judecătorii Secţiei de Contencios a Tribunalului Vrancea au respins acţiunea formulată de enoriaşi, de a a se anula sancţiunile dictate împotriva lor. Ei au considerat că nu este de competenţa lor să judece un astfel de dosar.

“Admite excepţia necompetenţei generale a instanţelor judecătoreşti invocate de pârâta. Respinge acţiunea formulată de reclamanţii Panaite Nela, Panaite Costică, Gavrilă Romică, Negoiţă Toader, Vintilă Vasile, Vintilă Lucica, Bara Moise, Oancea Emilia, Văsii Gheorghe în contradictoriu cu Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei, având ca obiect anularea prevederilor alin.5 şi 6 ale Deciziei nr.2576 din data de 08.05.2015 emisă de Permanenţa Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, ca inadmisibilă. Cu drept recurs în termen de 30 zile de la comunicare care se va depune la Tribunalul Vrancea. Pronunţată în şedinţa publică din 22 octombrie 2015”, se arată în decizia magistraţilor.

Enoriaşii pot face apel împotriva deciziei. Ei au apelat la calea justiţiei pentru că “le-au fost aduse grave prejudicii morale, de sănătate, sociale, familiale şi mai ales au fost supuşi oprobiului public” şi au apelat la serviciile cunoscutului avocat Adrian Toni Neacşu, fost judecător şi membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

Reprezentanţii Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei s-au apărat spunând că Legea 489/2006 reglementează libertatea religioasă a cultelor din România, care oferă dreptul unei persoane de a-şi manifesta cum crede de cuviinţă credinţa religioasă, argumentând însă că legea fundamentală a ţării, Constituţia, recunoaşte instanţele bisericeşti.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite