Deputatul PSD de Vrancea, Ciprian Nica „Bratosin”, verdict definitiv de colaborator al Securităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor spune că nu va demisiona din Parlamentul României şi va merge să-şi găsească dreptatea la CEDO.

Deputatul PSD Ciprian Nica a colaborat cu Securitatea, au decis definitiv, magistraţii Curţii Supreme.

„Respinge recursul declarat de Nica Ciprian împotriva Sentintei nr.5625 din 9 octombrie 2012 a Curtii de Apel Bucuresti – Sectia a VIII-a contencios administrativ si fiscal, ca nefondat. Irevocabila. Pronuntata, în sedinta publica, astăzi 10 aprilie 2014”, se arată în decizia Înaltei Curţi de Justiţie.

Nica spune că a fost surprins de decizia magistraţilor şi spune că îşi va căuta mai departe dreptatea la CEDO, fără să demisioneze din Parlamentul României.

În februarie 2009, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a trimis Curţii de Apel Bucureşti o notă conform căreia deputatul Ciprian Nica a colaborat cu Securitatea.

Nica declara atunci, că în urmă cu 33 de ani a fost şantajat să colaboreze cu Securitatea, dar a arătat că, pe vremea aceea, era minor şi se consideră "o victimă colaterală a Securităţii".

Potrivit Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, social democratul Ciprian Nica a semnat un angajament cu Securitatea în 1976, pe când avea 18 ani şi era elev, sub pseudonimul „Bratosin", recrutarea acestuia fiind făcută "pentru a asigura o supraveghere cât mai bună a mediului de elevi".

Din documentele de arhivă reiese că Bratosin îşi turna la securitate colegii care ascultau postul de radio Europa Liberă.

„Într-una din serile petrecute în camera elevului N.M., unul dintre elevii străini, F.A., întreţinea discuţii politice, şi anume despre capitalism, despre diferenţa dintre viaţa din socialism şi capitalism”, scria tânărul Ciprian Nica în notele transmise Securităţii.

Colegii care ascultau Europa Liberă erau şi ei pârâţi: „Numitul B.T., elev în anul V, împreună cu colegul său, ascultă frecvent emisiunile postului de radio Europa Liberă. De asemenea, vecinii (...) participă la ascultarea emisiunilor acestui post”, apare în dosarul de Securitate al lui Nica.

În acea vreme Ciprian Nica era elev la Liceul de Muzică şi Arte Plastice Ploieşti. 

Mai puteţi citi:

Deputatul vrâncean Ciprian Nica munceşte în folosul său în Parlament

Una spune poporului, alta face în Parlament.Deputatul vrâncean Ciprian Nica, împotriva legii primei intabulări gratuite, pe care s-a lăudat că a iniţiat-o

Focşani


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri