Deputatul vrâncean Ciprian Nica munceşte în folosul său în Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciprian Nica este deputat PSD
Ciprian Nica este deputat PSD

În calitate de vicepreşedinte al comisiei juridice din Camera Deputaţilor a propus respingerea legii lustraţiei. În trecut, Ciprian Nica „Bratosin” îşi turna colegii la Securitate.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a respins legea lustraţiei, care prevedea limitarea temporară a accesului la unele funcţii şi demnităţi publice pentru persoanele ce au făcut parte din structurile de putere ale fostului regim comunist.

Cel care a propus respingerea propunerii legislative a fost chiar vicepreşedintele comisiei juridice, deputatul de Focşani Ciprian Nica .

"După 22 de ani (...), ca să mai poţi să condamni nişte fapte şi să interzici nişte drepturi ale unor oameni contrar Convenţiei europene a drepturilor omului, eu cred că este anormal şi atunci trebuie să ne asumăm trecutul, să ne ştim prezentul şi viitorul să fie cu totul altfel. Prin urmare, vă propun respingerea proiectului de lege", a spus Nicolae-Ciprian Nica, iar propunerea sa a fost aprobată de comisie.

Legea fusese declarată neconstituţionala de Curtea Constituţională.

De menţionat că anul trecut magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au constatat după expertize care au durat trei ani calitatea de colaborator al Securităţii pentru Ciprian Nica, în procesul pe care acesta îl avea pe rol încă din anul 2008, când a fost deconspirat ca informator al Securităţii.

Potrivit Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, social democratul Ciprian Nica a semnat un angajament cu Securitatea în 1976, pe când avea 18 ani şi era elev, sub pseudonimul „Bratosin", recrutarea acestuia fiind făcută "pentru a asigura o supraveghere cât mai bună a mediului de elevi". Din documentele de arhivă reiese că Bratosin îşi turna la securitate colegii care ascultau postul de radio Europa Liberă.

„Într-una din serile petrecute în camera elevului N.M., unul dintre elevii străini, F.A., întreţinea discuţii politice, şi anume despre capitalism, despre diferenţa dintre viaţa din socialism şi capitalism”, scria tânărul Ciprian Nica în notele transmise Securităţii.

Colegii care ascultau Europa Liberă erau şi ei pârâţi: „Numitul B.T., elev în anul V, împreună cu colegul său, ascultă frecvent emisiunile postului de radio Europa Liberă. De asemenea, vecinii (...) participă la ascultarea emisiunilor acestui post”, apare în dosarul de Securitate al lui Nica. În acea vreme Ciprian Nica era elev la Liceul de Muzică şi Arte Plastice Ploieşti. Deputatul a făcut apel la decizia Curţii de Apel.

Focşani


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri