Una spune poporului, alta face în Parlament.Deputatul vrâncean Ciprian Nica, împotriva legii primei intabulări gratuite, pe care s-a lăudat că a iniţiat-o

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acesta a votat astăzi la Camera Deputaţilor împotriva legii privind prima intabulare a terenurilor agricole şi forestiere.

În noiembrie 2013, deputatul PSD Ciprian Nica a transmis către presă un comunicat în care se lăuda că în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor s-a aprobat proiectul de lege privind  prima intabulare a terenurilor agricole şi forestiere, precizând că se numără printre iniţiatori.

“Prin acest proiect de lege care va fi supus aprobării plenului săptămâna viitoare venim în sprijinul celor care au proprietăţi. De multe ori valoarea expertizelor poate fi chiar mai mare decât valoarea proprietăţilor. Creăm facilităţi pentru proprietari şi, în acelaşi timp, responsabilizăm ministerele să deschidă noi axe de finanţare şi să facă absorbţie de fonduri europene”, se lăuda în noiembrie deputatul Ciprian Nica.

Între timp, deputatul pare să se fi dezis de această lege, după ce în şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor de astăzi acesta a votat împotriva legii.

Ciprian Nica dă vina pe faptul că liberalii şi-ar fi băgat coada în lege şi au modificat-o, însă adevăratul motiv este legat de faptul că Guvernul nu a susţinut de la început această iniţiativă, astfel că nici Ciprian Nica nu a putut vota împotriva Guvernului.

„Liberalii voiau ca experţii care măsoară terenurile să nu i-a bani. Au modificat proiectul iniţial”, a încercat să ne spună Ciprian Nica, care se regăseşte însă printre cei care în urmă cu doar o săptămână au semnat raportul comun pentru aprobarea acestei legi, raport semnat de deputatul PNL Nini Săpunaru, în calitate de preşedinte al Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor şi Ciprian Nica, în calitate de vicepreşedinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor.

De altfel, Nini Săpunaru critică respingerea acestei legi.

"PSD a boicotat permanent acest proiect încă de la dezbaterile din cadrul Comisiei Juridice sesizate pe fond, refuzând luni întregi să înainteze plenului raportul de adoptare a acestui proiect în urma solicitărilor formulate la fiecare şedinţă de deputaţii liberali din Comisie. În plen, prin votul de respingere dat astăzi, de 163 parlamentari PSD, PC, UNPR şi UDMR s-a îngropat definitiv intabularea gratuită a terenurilor agricole şi forestiere, dovedind încă o dată că, pentru liderii acestui partid, „garantarea proprietăţii rămâne un moft” aşa cum am putut constata că zicala este valabilă inclusiv pentru deputaţii PSD de Vrancea. PNL a identificat sursele de finanţare constituite atât din fondurile europene, cât şi din cele bugetare, pentru a asigura gratuitatea înscrierii în cartea funciară a acestor terenuri, soluţie agreată şi de Comisarul European pentru agricultură, Dacian Cioloş.  După ce a împins PNL afara din actul de guvernare, noua majoritatea parlamentară îşi dă arama pe faţă şi respinge iniţiative legislative, chiar dacă au fost asumate în numele USL în faţa cetăţenilor", a precizat deputatul PNL Nini Săpunaru.         

Proiectul de lege prevedea ca expertizele necesare intabulării pentru terenurile şi pădurile din mediul rural să fie plătite cu ajutorul fondurilor europene, respectiv exerciţiul financiar 2014-2020,  în timp ce expertizele pentru terenurile şi pădurile de pe raza teritorială urbană să fie plătite în baza unui parteneriat public-privat, în cuantum de 400 lei/proprietate.

Mai puteţi citi:

Prima intabulare a terenurilor agricole şi forestiere ar putea să se facă din  bani europeni

Verdict: Deputatul PSD de Vrancea Ciprian Nica „Bratosin”, declarat colaborator al Securităţii de către instanţă

Focşani


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri