De unde vine expresia „Săgeata lui Cupidon“. Cum i-ar determina pe oameni să se îndrăgostească

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cupidon FOTO: Wikipedia
Cupidon FOTO: Wikipedia

Cupidon este personaj mitologic, fiu al zeiţei dragostei, Venus, şi al lui Jupiter. Echivalentul său în mitologia gracă este Eros.

Când spui despre un om că a fost atins de săgeata lui Cupidon, te gândeşti la faptul că este îndrăgostit. Săgeata lui Cupidon este o expresie sinonimă cu dragostea. Cupidon este personajul principal în mitologia iubirii, personalizat în chipul unui copil înaripat, fiind reprezentat ca fiu al lui Jupiter şi al zeiţei Venus.

În legendele Greciei Antice, Cupidon era cunoscut sub numele de Eros, fiu al Afroditei, zeiţa iubirii şi a frumuseţii. În mitologia romană Cupidon îşi păstrează însă numele, fiind fiul zeiţei Venus.

În “Metamorfozele” lui Ovidiu se povesteşte despre gelozia lui Venus faţă de feciara Psyche, cerându-i lui Cupidon să o facă să se îndrăgostească de cea mai îngrozitoare fiinţă din lume. Din fericire pentru Psyche, Cupidon a fost cel care s-a îndrăgostit de ea şi pe care o vizita în fiecare noapte fără posibilitatea ca ea să-l vadă. Psyche rămâne însărcinată, iar surorile, invidioase pe fericirea ei, o sfătuiesc să-i taie capul pentru că este un monstru care-i va ucide copilul care va veni pe lume. Pregătită să comită crimă oribilă, aprinde un opaiţ şi vede mai degrabă un chip frumos, soţul misterios, adică pe Cupidon. Acesta descoperă că Psyche a trădat promisiunea de a nu încerca să-i vadă faţa, drept urmare o abandonează. Psyche l-a căutat în întreaga lume până când Jupiter a hotărât să îi ofere prinţesei darul nemuriri , astfel împlinindu-se dorinţa sa de a fi împreună cu zeul iubirii.

FOTO: Cupidon si Psyche,  sculptură din marmură Muzeul Luvru, Paris (Antonio Canova- 1808)

cupidon

A fost înzestrat cu puterea de a inspira iubirea în sufletele oamenilor şi ale zeilor, cu ajutorul săgeţilor trimise cu arcul de care nu se desparte.

“Cu săgeţile lui care nu greşeau niciodată ţinta, semăna chinurile mistuitoare ale dragostei, atât printre zei, cât şi în rândul muritorilor”, spune Anca Balaci, în dicţionarul mitologic. 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite