De unde vine expresia „Ubi bene, ibi patria“. Cum a devenit astăzi atât de actuală la români

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Expresia este foarte des întâlnită astăzi
Expresia este foarte des întâlnită astăzi

În cultura română, această maximă are o cu totul altă semnificaţie decât a vrut să transmită în formularea sa poetul latin Pacuvius.

Ubi bene, ibi patria (Unde e bine, acolo e patria) este o expresie care provine din antichitate şi a fost folosită prima data de dramaturgul grec Aristofan.

În celebra sa comedie  Plutus, dramaturgul  a folosit această replică, în legătură cu problema repartiţiei bunurilor în societate.

De asemenea, faimosul citat latin este citat de Cicero în cartea a Va din Tusculanae Disputationes ca aparţinând poetului Marcus Pacuvius, care a scris într-un vers  “Patria est ibicumque est bene” ("Patria este oriunde este bine").

"Rotunjită în graiul latin, în spiritul său, la forma simplă şi concisă păstrată până azi, expresia a găsit de-a lungul veacurilor destui adepţi care sacrifică sentimentul patriotic în faţa intereselor şi satisfacţiilor personale", potriviit lui I. Berg, autorului "Dicţionarului de Cuvinte, expresii şi citate celebre".

În prezent, expresia a devenit foarte actuală, ştiut fiind faptul că oamenii nu o mai interpretează ca lipsă de patriotism atât timp cât compatrioţii noştri plecaţi spre alte zări au făcut acest lucru datorită faptului că vor să ducă un trai mai bun, nu pentru că nu şi-ar iubi ţara.

CITIŢI ŞI:

De unde vine expresia „Nota Bene“ şi ce vechime are această sintagmă

De unde vine expresia „în ceasul al unsprezecelea“, „mutată“ în timp cu o oră mai târziu

De unde vine expresia „Ecce homo“ şi pentru cine a constituit o sursă de inspiraţie


 

FocşaniPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite