Aproape 25% dintre firmele mici din Vrancea s-au închis în ultimul an. „Sunt din toate sectoarele de activitate”

0
0
Focşani, văzut din dronă FOTO: CJ Vrancea
Focşani, văzut din dronă FOTO: CJ Vrancea

Reprezentanţii patronatului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din Vrancea pun această situaţie pe seama creşterii exponenţiale a preţurilor la gaze şi energia electrică.

În cursul anului trecut s-au, circa 20%-25% din Întreprinderile Mici şi Mijlocii (IMM) din judeţul Vrancea şi-au închis activitatea, în urma majorărilor de preţuri la gaze şi energie electrică.

Declaraţia aparţine preşedintelui patronatului IMM, care susţine că firmele au fost cele mai afectate de creşterile de preţuri la utilităţi, existând probabilitatea ca şi multe dintre acestea să-şi închidă activitatea în perioada următoare.

„Firmele noastre se străduiesc să reziste, să-şi facă afacerile, să plătească oamenii şi dările la stat şi să rămână cu ceva profit. De când cu pandemia, şi mai ales de acum vreo câteva luni, de când au început să crească preţurile, situaţia este dezastruoasă. La finele anului 2021 ne înregistrăm cu aproximativ 20 - 25% din IMM-urile din Vrancea care au dispărut şi procentul acesta continuă, pentru că nu mai putem ţine pasul cu ce se întâmplă. Activitatea celor care produc şi livrează energie electrică şi gaze este deranjantă pentru noi, mediul de afaceri Guvernul nu a dat nişte hotărâri clare cum să fie aceste preţuri şi cum trebuie ele operate şi din cauza aceasta lumea este nemulţumită. Noi am cerut să găsim un preţ care era încă bun anterior acestei perioade, ca să putem rezista. Dar preţul s-a mărit de patru ori la energie şi de două ori la gaze şi se măreşte în continuare, fără perspectivă de scădere pe viitor", potrivit lui Ion Roman, preşedintele Patronatului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (PIMM) din Vrancea.

Şeful IMM spune că sunt destule firme care concediază angajaţii din cauza creşterii cheltuielilo.

„Afectate sunt cam toate sectoarele de activitate, dar cel mai mult sunt afectate întreprinderile mici şi mijlocii cu puţini angajaţi. În primăvară, cu preţurile de acum, eu cred că mai mulţi vor închide decât vor deschide. Sunt destule firme care concediază angajaţii din cauza creşterii cheltuielilor. Toată lumea vorbeşte despre concedierile din întreprinderile mari, cu sute de angajaţi. Dar sunt foarte multe concedieri care nu se ştiu, nu sunt înregistrate nicăieri, ale unor IMM-uri, uneori cu salariaţi care poate nu au vechimea de un an de zile pentru a putea beneficia de ajutor de şomaj, astfel că aceste persoane rămân ale nimănui, fără niciun venit", a subliniat Ion Roman.

El a precizat că reprezentanţii IMM-urilor din Vrancea şi din întreaga ţară vor avea întruniri în următoarele zile cu membrii Guvernului şi ai Parlamentului, pentru a găsi soluţii la această problemă naţională.

Vă mai recomandăm:

IMM-urile cer plafonarea preţurilor energiei la nivelul din decembrie 2020

Diferenţele dintre vechea şi noua schemă de sprijin pentru consumatorii casnici şi firme. Cu cât a crescut limita de consum de energie la care se aplică plafonarea

Mai multe - Focşani

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite