Fostul prim procuror al Parchetului din Corabia, trimis în judecată pentru abuz în serviciu. Ce spun colegii lui în rechizitoriu

0
Publicat:

Procurorul din Olt, Sorin Marin Lia, a fost reținut în luna mai pentru 24 de ore, alături de fostul șef al Poliției Rutiere și de patronul unei societăți comerciale. Cei trei sunt acuzați de abuz in serviciu, complicitate si distrugere de probe.

FOTO / Arhivă Adevărul
FOTO / Arhivă Adevărul

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova au finalizat rechizitoriul cazul inculpaților de la Corabia. 

Conform rechizitoriului, în perioada 2018-2022,  inculpatul Sorin Lia a ocupat funcția de prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria C., perioadă în care a menținut o relație apropiată, de prietenie, cu inculpatul Sorin Bulintiș, polițist în cadrul Poliției C., Formațiunea Rutieră.  

Prima faptă ar fi fost comisă în luna în luna  octombrie 2021,când "a intervenit la conducerea IPJ Olt pentru ca ofiţerul de poliţie Sorin Bulintiș să fie mutat cu serviciul în localitatea de domiciliu, ca ofiţer coordonator al Formaţiunii Rutiere", se arată în rechizitoriu.

Anul trecut, procurorul Lia ar fi clasat un dosar penal al prietenului comisar. 

"În perioada aprilie-mai 2022, şi-a repartizat, a instrumentat şi soluţionat prin clasare un dosar penal având ca obiect săvârşirea de către B.N.S. a infracţiunilor de conflict de interese şi efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, raportat la administrarea în fapt a societăţii comerciale CSS A.E. SRL, soluţia fiind întemeiată doar pe declaraţia prietenului său, ofiţerul de poliţie B.N.S., fără să mai fie administrate alte probe în dosar;... după ce, în data de 21.12.2022, în calitate de prim-procuror, a intrat în posesia unui document clasificat privind fapte de corupţie comise în anul 2022 de prietenul său, ofiţerul de poliţie B.N.S., nu a dispus înregistrarea de îndată a acestor informaţii şi nu a dispus trimiterea imediată a acestora către organul competent, DNA, mai mult, a comunicat prietenului său, inculpatul B.N.S., aceste informaţii clasificate, cu caracter secret de serviciu, care îl vizau, compromițând astfel ancheta organului competent, DNA", se arată în același document.

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova mai spun că "în perioada 11 februarie 2022-25 martie 2022, ca urmare a intervenţiei reprezentanţilor SC A. SRL, mijlocită de inc. B.N.S., magistratul procuror a exercitat activitatea de supraveghere a urmăririi penale şi a efectuat urmărirea penală în trei dosare penale înregistrate la Parchetul de pe lângă Judecătoria C. – în legătură cu evenimentele din data de 11.02.2022, când lucrătorul de poliţie FD a oprit pentru control un mijloc de transport al SC A. SRL – prin administrarea de probe în defavoarea organului constatator al faptelor şi în favoarea reprezentaţilor societăţii comerciale respective, cu scopul ca aceștia din urmă să evite răspunderea penală".

Procurorul Sorin Marin Lia, comsarul Sorin Bulintiș și patronul societății comerciale SC Adrilex SRL vor fi judecați de magistrații Curții de Apel Craiova. Dosarul încă nu are stabilit primul termen de judecată.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite