De ce a fost astupată cu ciment punga cu gaze din Dolj, în urmă cu doi ani. Răspunsul halucinant al ANRM DOCUMENT

0
Publicat:

În 2022, în curtea unui localnic din satul doljean Bâzdâna gazele au ars ca o torță zile întregi. Autoritățile locale au cerut atunci sprijinul specialiștilor care, însă, au ales să soluționeze problema din birou. Concluziile acestora puteau duce la moartea unui om.

casa explozie dolj jpg

După incidentul din 1 martie 2024, când o casă din satul doljean Bâzdâna, comuna Calopăr, a sărit în aer, iar proprietarul a fost la un pas să-și piardă viața, toată lumea s-a întrebat de ce autoritățile nu au făcut nimic în ultimii doi ani pentru a preîntâmpina o eventuală tragedie. Iar întrebarea era îndreptățită având în vedere că proprietarul care a văzut moartea cu ochii este același care în 2022 a vrut să foreze un puț în curte și în loc de apă a dat de gaze.

Autoritățile doljene au intrat și atunci în alertă întrucât în curtea bărbatului din Bâzdâna gazele au ars zile în șir și nimeni nu știa cum poate fi gestionată situația.

image

Așa că pe data de 21 septembrie 2022 Prefectura Dolj a informat Agenția Națională a Resurselor Minerale (ANRM), autoritatea care funcționează ca organ de specialitate al administrației publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului și în coordonarea Primului-Ministru.

Primul răspuns al ANRM

În adresa nr. 14745 din data 3 octombrie 2022, ANRM a comunicat că pe teritoriul comunei Calopăr "au fost efectuate lucrări de prospecțiune seismică 2 D și 3 D, precum și foraje de cercetare geologică cu rezultate negative", constatându-se "lipsa indicațiilor privind existența unor acumulări de hidrocarburi". 

image

În aceeași adresă de câteva rânduri, specialiștii de la ANRM explică și fenomenul din Bâzdâna: „Emanațiile de gaze apărute în apa extrasă din puțul săpat în localitatea Bâzdâna, cel mai probabil, sunt de natură biogenă (biogaz) formate prin descompunerea unor materii organice îngropate", se arată în răspunsul Agenției Naționale pentru Resurse Minerale. 

În baza răspunsului ANRM, punga cu gaze a fost cimentată în anul 2022

După ce au primit răspunsul de la ANMR, autoritățile doljene au încheiat un contract cu specialiști de la o firmă privată din Ploiești. 

„Specialiștii au decis să acopere punga de gaze cu ciment și am înțeles că nu vor mai fi probleme. Costul lucrării este de 20.000 de lei și o suportâm de la bugetul local", a declarat la vremea respectivă Daniel Bobin, primarul comunei Calopăr.

Anii au trecut, dar problemele în comuna Calopăr nu au dispărut, ci din contră, s-au agravat

După explozia de pe data de 1 martie 2024,  zilnic se fac măsurători în satul Bâzdâna, de câte trei ori pe zi. S-au descoperit concentrații de sută la sută în mai multe fântâni din localitate, unele dintre ele aflându-se la sute de metri de casa care a sărit în aer. 

Al doilea răspuns al ANRM

Din nou autoritățile doljene au informat ANRM. De data aceasta, răspunsul a fost cu totul altul:

"... este necesară realizarea unei rețele de foraje geotehnice prin care, pe adâncimile investigate, să fie cartată litologia întâlnită, adâncimea la care se întâlnește nivelul apei subterane și să fie făcute măsurători privind existența, concentrația și geneza gazelor în teren. În condițiile în care se demonstrează că prezența gazelor în zonă este datorată unor acumulări de hidrocarburi sau a unor strate de cărbune, care nu pot fi exploatate și valorificate industrial, aceste foraje vor putea fi transformate în drene verticale de aerisire pentru punerea în siguranță a zonei afectate", se arată în cel de-al doilea răspuns al ANRM.

Adresa transmisă către Prefectura Dolj conține la final o frază șocantă având în vedere că în comuna Calopăr nu a fost declarată niciodată stare de alertă. Redăm mai jos cum au concluzionat specialiștii de la ANRM situația de la Bâzdâna:

"Dat fiind situația de urgență creată în zona localității Bâzdâna, comuna Calopăr, județul Dolj, zona în care s-a declarat stare de alertă, ANRM a recomandat că este imperios necesar de a se acționa cu celeritate", se arată în cel de-al doilea răspuns al ANRM.

Ce spun localnicii din Calopăr

„Noi nu știm ca cineva să fi venit în ultimii 20 - 30 de ani să facă vreun studiu la noi în comună. Niciodată nu am auzit așa ceva. Cred că au dat un răspuns din birou, au zis că nu este niciun pericol, că nu există acumulări de hidrocarburi, dar acum au schimbat tactica pentru că au văzut ce s-a întâmplat. Poate că dacă se implicau altfel nu se ajungea aici! Ne este frică să mai aprindem lumina în casă pentru că acum concentrația este zero, a doua zi poate să ajungă la nu știu cât la sută", au declarat speriați mai mulți localnici.

Prefectura Dolj și Primăria Calopăr au reușit să aducă la Bâzdâna singura firmă din România care face studii geofizice.

O echipă de specialiști geologi a ajuns, miercuri, la Bâzdâna. În urma cercetărilor pe care le vor face la fața locului, specialiștii geologi  le vor spune autorităților ce trebuie făcut pentru ca oamenii să fie în siguranță. 

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite