Cum gestionează specialiștii situația din Dolj, unde o casă a sărit în aer „Să plec de-aici? Nu-mi las eu gospodăria...”

0
Publicat:

Un sat al comunei doljene Calopăr stă pe o pungă de gaze de doi ani, însă nu a prezentat interes de exploatare pentru Agenția Națională de Resurse Minerale întrucât cantitatea ar fi prea mică. Între timp, în multe gospodării din zonă concentrația de gaz metan a ajuns să fie de sută la sută.

FOTO / Ana Popescu
FOTO / Ana Popescu

De patru zile, autoritățile doljene monitorizează satul Bâzdâna, din comuna Calopăr, locul unde vineri, 1 martie 2024, o casă a sărit în aer după ce proprietarul a încercat să aprindă focul în sobă. Omul a scăpat cu viață ca prin minune.

„A avut zile. Norocul lui a fost că a fost proiectat prin geam afară, atât de puternic a fost suflul. Era ars pe mâini, pe față, dar important este că trăiește", povestesc vecinii bărbatului.

Constantin Florea  este localnicul care a rămas fără casă în urma deflagrației, același care în urmă cu doi ani, în timp ce fora un puț pentru apă în grădină, a descoperit  o pungă cu  gaze. Atunci, zile întregi gazele au ars în curtea bărbatului.

Localnicii, care nu au gaze în case, sperau că a dat norocul peste ei și se vor îmbogăți. Visul lor a fost, însă, spulberat de reprezentanții Agenției Naționale pentru Resurse Minerale.

„Atunci, Prefectura a informat imediat ANRM. Cei de la Agenție nu au venit la fața locului, dar ne-au răspuns că punga cu gaze e prea mică și nu reprezintă interes pentru ei în vederea exploatării. Și cam asta a fost. Nu ne-au sprijinit cu nimic", povestește Daniel Bobin, primarul comunei Calopăr.

Povestea din 2022 s-a încheiat destul de repede. 

„Am încheiat un contract cu o firmă privată, specialiștii  au decis să acopere groapa din care ies gaze. Apoi zona a fost monitorizată, dar nu au mai fost probleme. Până vineri, când a avut loc explozia” a mai declarat primarul comunei Calopăr.

Valori triple de gaz metan, concentrație de sută la sută la sute de metri de casa avariată

După explozia de vineri,  zilnic se fac măsurători în satul Bâzdâna, de câte trei ori pe zi. Sâmbătă, de exemplu, concentrația de gaz metan în zona puțului familiei Florea era mai mică. Duminică, însă, valorile s-au triplat, iar luni la mai multe gospodării care sunt la vreo 200 de metri depărtare de casa distrusă, concentrația de gaz metan descoperită în fântâni a fost de sută la sută.

„Am mai identificat încă trei gospodării unde se simte prezența gazului în fântâni și puțuri forate. S-au izolat zonele, le comunicăm oamenilor ce trebuie să nu facă. Am decuplat fântânile de la sursele de energie și le-am spus să nu le mai folosească. Până în prezent, nu am detectat gaze în alte locuințe, doar în fântâni", a declarat Marian Costea, maior ISU Dolj.

Patru localnici au acceptat să-și părăsească satul

Patru cetățeni din comună au acceptat să fie relocați, dar mulți nici nu vor să audă să-și părăsească locuințele, deși în fântânile lor concentrația de gaz metan a ajuns chiar și la sută la sută.

„Eu să plec de aici? Plec când pleacă tot satul. Nu-mi las eu gospodăria pentru nimic în lume!", ne spune o bătrânică în curtea căreia au fost detectate scăpări de gaze.

Un alt bărbat care de două zile a aflat că în fântâna sa concentrația de gaz metan este de sută la sută a afirmat același lucru.

„Nu plec. Nu mai folosesc fântâna și voi avea grijă. Eu nu fumez, nu îmi e frică. Sper să găsească mai repede autoritățile o soluție", a declarat bărbatul.

Autoritățile doljene caută în continuare soluții. Prefectura Dolj a cerut ajutor mai multor instituții și a sesizat toate organismele competente să intervină în astfel de situații, inclusiv Agenția Națională pentru Resurse Minerale a fost din nou informată despre ce se întâmplă în comuna doljeană Calopăr.

De fapt, satul Bâzdâna este un cătun izolat de restul comunei, unde mai trăiesc doar 23 de oameni, toți vârstnici.  

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite