Emisie spontană de gaze din pământ la Calopăr. Zona este permanent supravegheată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Dolj a decis, duminică, după ce s-au constat emisii spontane de gaze în comuna Calopăr, satul Bâzdâna, ca zona să fie supravegheată permanent până la înaintarea unei informări către Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale.

O casă a sărit în aer în județul Dolj FOTO: ISU Dolj
O casă a sărit în aer în județul Dolj FOTO: ISU Dolj

UPDATE: Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Dolj a decis, duminică, după ce s-au constat emisii spontane de gaze în comuna Calopăr, satul Bâzdâna, ca zona să fie supravegheată permanent până la înaintarea unei informări către Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, în calitate de autoritate competentă.

Potrivit unui comunicat de presă al Prefecturii Dolj, CJSU Dolj a mai dispus: asigurarea perimetrului în zona afectată de urmările evenimentului şi interzicerea accesului neautorizat în interiorul acestuia, prin grija IPJ Dolj şi autorităţile publice locale a UAT Calopăr; supravegherea permanentă a locului evenimentului prin grija Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Calopăr; continuarea monitorizării concentraţiei de gaz natural în zona evenimentului, precum şi verificarea prezenţei altor substanţe posibil a fi asociate emisiei de gaz natural prin efectuarea de măsurători periodice de echipa specializată a ISU Dolj; identificarea unor locaţii şi amenajarea acestora la nivelul comunei Calopăr pentru evacuarea la nevoie a persoanelor din satul Bâzdâna prin grija autorităţilor publice locale ale U.A.T. Calopăr; contactarea unor specialişti în scopul identificării soluţiilor pentru oprirea emisiei spontane de gaz natural prin grija CLSU Calopăr cu sprijinul CJSU Dolj; analizarea posibilităţii achiziţionării unui detector de gaz metan la nivelul SVSU Calopăr; efectuarea unei evaluări exacte a pagubelor produse de explozia de gaze naturale rezultate şi transmiterea acesteia către CJSU Dolj.

Potrivit sursei citate, de sâmbătă până duminică, valorile au crescut în jurul puţului, respectiv s-au triplat, motiv pentru care prefectul judeţului Dolj, Dan Diaconu, a întrunit, duminică după-amiază, comisia Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă pentru a stabili măsurile care se impun.

Concentrația de gaz metan a crescut în zona unde o casă a sărit în aer în județul Gorj, pentru că se afla pe o pungă de gaze.

Prefectul județului Dolj a decis întrunirea, duminică după-amiază, a comisiei Comitetului Județean pentru Situații de Urgență pentru a analiza situația din Bâzdâna.

”Echipajul CBRN (intervenţie în cazul accidentelor chimice, biologice, radiologice sau nucleare) s-a deplasat duminică, la ora 09.30 în localitatea Bâzdâna, comuna Calopăr, pentru verificarea concentrației de CH4 în zona casei avariate. În urma măsurătorilor a rezultat o concentrație de 74% CH4 în zona puțului, 5,5% în zona beciului locuinței afectate și 5,5% CH4 în zona anexei aflată la circa 5 m de puț. La fața locului zona este balizată, sub supravegherea unui echipaj IPJ Dolj. Sâmbătă, la măsurători a rezultat o concentrație de 22% CH4 în zona puțului, 12% în zona beciului locuinței afectate și 4,5% CH4 în zona anexei!, potrivit gds.ro.

Reamintim că vineri, 1 martie, o casă a fost distrusă după ce a explodat o sobă, iar proprietarul s-a ales cu arsuri la nivelul feţei şi mâinilor.

"În jurul orei 07.53, un apel pe 112 anunţa explozia unei sobe neurmată de incendiu, în com. Calopăr, sat Bâzdâna. La faţa locului s-a deplasat Secţia de Pompieri Segarcea cu 2 autospeciale de lucru cu apă şi spumă, un echipaj de prim ajutor medical şi echipajul CBRN. Urmare a exploziei produse a rezultat o victimă de sex masculin cu arsuri la nivelul feţei şi membrelor superioare, conştient şi cooperant, fiind transportată la spital", a informat ISU Dolj.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite