Ziua Marinei, serbată de 120 de ani la Constanţa. De la banchete regale la omagierea flotilei URSS VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cum s-a sărbătoriat Ziua Marinei de-a lungul timpului Colecţie Marina Română
Cum s-a sărbătoriat Ziua Marinei de-a lungul timpului Colecţie Marina Română

Celebrată la 15 august, de Sfânta Maria, Ziua Marinei este marcată de mai bine de un secol la malul mării. În funcţie de vremuri, praznicul Adormirii Maicii Domnului s-a împletit cu marea sărbătoare a marinarilor.

Pentru prima dată, Ziua Marinei a fost sărbătorită la Constanţa în anul 1902, la bordul crucişătorului „Elisabeta“, printr-un Te-Deum la care a participat ministrul de război D. A. Sturza, urmat în după-amiaza aceleiaşi zile de un banchet şi serbarea marinărească, dată în folosul invalizilor. 

„De la an la an, serbările au fost din ce în ce mai grandioase“, povesteşte istoricul specializat în istorie navală Marian Moşneagu. 

GALERIE FOTO Colecţie de imagini de la Ziua Marinei 

Astfel, în 1912, serbarea nautică a fost pusă sub Înaltul patronaj al Majestăţii sale Regina Elisabeta. De atunci datează jocurile marinăreşti, care şi în prezent stârnesc interesul publicului, cum ar fi trasul la parâmă din bărci, curse în saci sau cele de alergări unde marinarii erau legaţi de picior. 

Ulterior, imaginaţia organizatorilor a amplificat pitorescul întrecerilor cu probe noi, cum ar fi cursele de tauri, cursele cailor de mare, săriturile în apă sau lupta cu maurii. 

La 15 august 1936 a fost botezat în cadru festiv primul submarin românesc, „Delfinul“. 

Cum s-a sărbătorit Ziua Marinei de-a lungul timpului COLECŢIE MARINA ROMÂNĂ

Serbări din port Colecţie Marina Română

În 1938, an în care a murit Regina Maria, tradiţionale sărbători au fost amânate pentru data de 8 septembrie. Aspirantul Mihai Mare Voievod de Alba Iulia, viitorul rege de mai târziu, a intrat la 15 august 1939 în statul major al distrugătorului „Regina Maria“. 

În anul 1945, la sărbătoarea marinarilor români au participat şi reprezentanţii Comisiei Aliate de Control, cu această ocazie arborându-se pavilioanele ţării noastre şi ale Naţiunilor Unite. 

Între anii 1949 şi 1953, sărbătoarea s-a rezumat la marcarea Zilei Flotilei URSS. 

În anii ’60, manifestările au căpătat accente propagandistice, pentru a atenua încărcătura spirituală a sărbătorii. Ziua Marinei se sărbătorea prin conferinţe în întreprinderi şi garnizoanele de marină, prin adunări festive ale marinarilor cu pionieri şi fruntaşi în întrecerea socialistă. 

Începând din anul 1990, Ziua Marinei a revenit sărbătoare naţională.

  

 

Turiştii de pe litoral, salutaţi de la bordul navelor militare  

Şi în acest an, Constanţa va fi centrul de greutate al Zilei Marinei, cu manifestările dedicate marinarilor români. 

Manifestările din Portul Militar Constanţa vor debuta luni, 15 august, la ora 10.00, cu ceremonialul de ridicare a pavilionului, geacului şi marelui pavoaz, la bordul navelor militare, concomitent cu intonarea Imnului Naţional al României şi tragerea a 21 de salve de tun. După oficierea serviciului religios şi cuvântul de bun venit al şefului Statului Major al Forţelor Navale, vor urma alocuţiunile persoanelor oficiale, vizitarea navei-şcoală „Mircea” şi consemnarea momentului în Cartea de Onoare a velierului.

În Portul Tomis, publicul va putea vizita expoziţii de tehnică militară, standuri cu ofertele educaţionale ale instituţiilor militare de învăţământ, ateliere interactive de noduri marinăreşti, face-painting şi foto-corner, iar pasionaţii de nave pot experimenta, gratuit, tensiunea din interiorul bătăliilor navale virtuale, într-un spaţiu special amenajat de echipa World of Warships. Asociaţia Tradiţia Militară va prezenta ţinute militare de epocă, iar Agenţia Loski va prezenta colecţia vestimentară „Cruise” (croazieră - engl.) cu tematică marină, inspirată din uniformele marinarilor.

În prima parte a zilei de 15 august, după defilarea aviaţiei, Zeul Neptun îşi va face apariţia, în jurul orei 11.00, însoţit de alaiul său, şi va da startul jocurilor şi concursurilor marinăreşti, la care vizitatorii vor fi invitaţi să participe. Formaţia de nave militare, ancorate în faţa Comandamentului Flotei, va defila, de la Constanţa până la Midia şi înapoi, pentru a saluta turiştii aflaţi pe litoral. 

Constanţa, scena spectacolelor pe apă şi pe uscat. Programul complet al manifestărilor prilejuite de Ziua Marinei
Constanţa, scena spectacolelor pe apă şi pe uscat. Programul complet al manifestărilor prilejuite de Ziua Marinei

Ziua Marinei FOTO FORŢELE NAVALE

Seara, publicul este invitat la un mini-concert susţinut de formaţiile muzicale ale Forţelor Navale Române şi Diviziei 101 Aeropurtate a SUA, cantonată la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, care va avea loc pe faleza de la Cazino, în zona grupului statuar „Pescarii”.

Ziua se va încheia cu un concert extraordinar, susţinut de Corul Naţional de Cameră „Madrigal - Marin Constantin” şi cu retragerea cu torţe a marinarilor, urmate de un spectacol de artificii, lansate de pe mare.

Pentru a marca cea de-a 120-a ediţie a Zilei Marinei Române, Regia Autonomă Monetăria Statului a lansat medalia aniversară „120 de ani de la prima sărbătorire a Zilei Marinei Române/Fregata Mărăşeşti”, în cadrul evenimentului „Ziua Porţilor Deschise”, care a avut loc sâmbătă, 13 august, în Portul Militar Constanţa. 

Vă mai recomandăm:

Radio Vacanţa, mica oază de libertate în România comunistă: emitea în cinci limbi şi difuza muzică străină

Vlad Leu, cineast: „Ruşii din Odessa ascultau Radio Vacanţa. Acolo, muzica occidentală era interzisă“. Cum s-au pus bazele postului de radio estival

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite