Vlad Coşoreanu, olimpic internaţional: „Cei mai mari duşmani ai minţii sunt lenea şi clişeele“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Coşoreanu, olimpic internaţional la Biologie FOTO Arhivă personală
Vlad Coşoreanu, olimpic internaţional la Biologie FOTO Arhivă personală

În palmares, elevul Liceului Teoretic Ovidius din Constanţa are calificări la olimpiadele naţionale de Matematică, Fizică, Chimie, Biologie. Peste câteva zile merge la Olimpiada Internaţională de Biologie.

Matematică, fizică, chimie, biologie - cele mai „simpatice“ materii care marchează cariera unui şcolar sunt stăpânite la nivel excepţional de un licean din Constanţa. Vlad Coşoreanu (18 ani) de la Liceul Teoretic Ovidius s-a calificat pe ţară la toate aceste discipline.

Începând din clasa a VII-a, Vlad a adus premii de la fiecare olimpiadă naţională la care a participat. În clasa a XI-a a obţinut un succes de răsunet: calificarea în lotul restrâns al României la Olimpiada Internaţională de Biologie. Concursul îl susţine peste câteva zile, la data de 14 iulie, la Berna - Elveţia.

Întrebările unui olimpic internaţional

„Oare cum se naşte pasiunea? Crezi că poţi lua mereu deciziile corecte? Cât valorează eşecul şi victoria? Încă nu mi-am răspuns complet la acesta întrebări, dar nu mă grăbesc: totul vine cu timpul, iar experienţa cu olimpiada de Biologie mi-e de mare ajutor să găsesc frânturi din răspunsuri. Cea care naşte pasiunea este curiozitatea, iar, la rândul ei, pasiunea naşte curiozitate“, vorbeşte Vlad ca pentru sine.

Vlad Coşoreanu

La el, curiozitatea - expresia pasiunii de mai târziu - s-a manifestat din copilărie. „Ţin minte că marea mea preocupare erau insectele, animalele şi plantele. Mereu am fost atras şi fascinat de biologie, chiar dacă nu o numeam decât o joacă. Unul din cele mai triste momente din viaţa mea a fost când sora mea mi-a mâncat cei doi cărăbuşi pe care îi creşteam. Trist moment... “, relatează el zâmbind.

Acum a terminat clasa a XI-a cu un palmares fabulos. La 18 ani, Vlad are o minte analitică, antrenată pentru provocări şi destul de matură pentru a face faţă unui asemenea succes. Despre ce face diferenţa dintre un elev olimpic şi un elev care nu poate trece un examen decât dacă dă şpagă, ne explică el. Cum ajungi să iubeşti cartea, şcoala, ştiinţa?

„Cred că pentru a iubi ştiinţa trebuie ca tu să îi adresezi întrebări, iar ea să îţi răspundă. În fond, ştiinţa este un complex de răspunsuri la întrebările celor de dinaintea ta. Ştiinţa trebuie să îţi pună în ordine idei, să îţi ofere modele, să îţi formeze gândirea - dar să nu îţi îngrădească imaginaţia.

Şi mai cred că ceea ce are un «deştept» faţă de un «prost» este disponibilitatea de a îşi pune întrebări. Răspunsurile vin mai uşor decât întrebările. Cei mai mari duşmani ai minţii sunt lenea si clişeele“, spune Vlad Coşoreanu, olimpicul de la Liceul Ovidius din Constanţa.

Contraziceri cu comisia de la Olimpiada naţională...

Pentru succesul de la Biologie, liceanul s-a apucat foarte târziu de pregătire, deşi era conştient de concurenţa acerbă. Când a aflat că s-a calificat la naţională, era atât de tensionat încât nici n-a putut să se bucure.

„Au urmat alte «aventuri» la etapa naţională. Timp de vreo jumătate de oră, la contestaţii, am încercat să îi conving pe profesorii din comisie că un litru de apă are masa un kilogram, ci nu un gram. Acum am ce povesti“, râde olimpicul.

Visează să fie chirurg sau cercetător, să fie un specialist reputat, să aibă descoperiri care să ajute lumea. Şi, ca la orice copil de excepţie, aspiraţiile sale sunt invers proporţionale cu vanitatea, cu lipsa de modestie, cu lăudăroşenia. Descrie sumar eforturile pe care le face chiar şi el, un elev strălucit, pentru a atinge asemenea performanţe.

„Câteodată mă întreb cum se poate măsura silinţa. Cred că bune indicatoare ar fi creioanele tocite, foile mototolite, casa plină de post-it-uri, highlighter-urile ce se usucă atââât de repede, teancurile de cărţi tocite, şi, nu în ultimul rând, orele nedormite.... Să înveţi ceea ce îţi place poate fi greu, însă totdeauna îţi va aduce satisfacţii imense, mai ales dacă ai noroc de un profesor la clasă aşa cum am eu. Eu îi mulţumesc pentru tot doamnei Carmen Bucovală, care îmi este dascăl şi prieten în acelaşi timp!“, declară Vlad.

De pe 14 iulie, timp de o săptămână, Vlad Coşoreanu, liceanul din Constanţa, va susţine 6 probe la Olimpiada internaţională de Biologie de la Berna - Elveţia. Are o singură rugăminte: „Uraţi-mi succes!“

Vă mai recomandăm

Constănţeanul Vlad Coşoreanu, calificat la Olimpiada Internaţională de Biologie

Topul celor mai bune trei licee din judeţul Constanţa: „Mircea“, „Ovidius“, „Traian“

Prototipul maestrului: profesorul Laurenţiu Manea. De la absolventul-model, la dascălul model pentru studenţii de la Universitatea Ovidius din Constanţa

ADMITERE LICEU 2013 Poveştile celor mai buni dascăli din judeţ. Violeta Tănăsescu, profesoara de Informatică împlinită la Constanţa

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite