VIDEO Dobrogea, peisaj de secol XIX. Căutarea sclavului Carfin din „Aferim!“, pe ecranul Festivalului de la Berlin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine din filmul „Aferim!“ al lui Radu Jude Foto Silviu Gheţie
Imagine din filmul „Aferim!“ al lui Radu Jude Foto Silviu Gheţie

Una dintre cele două producţii româneşti ce vor fi prezentate la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin (5-15 februarie) a fost turnată în Dobrogea. Filmul „Aferim!“ al lui Radu Jude are ca loc de desfăşurare spaţii din nordul Dobrogei.

„Aferim!“ spune povestea lui Costandin, un zapciu din secolul 19, care primeşte sarcina de a urmări şi prinde un sclav rom fugit de la curtea unui boier. Acesta este cu atât mai hotărât să prindă şi să-l pedepsească pe sclavul Carfin, cu cât bănuieşte că soţia sa a avut o aventură cu el. Costandin va porni în urmărirea lui Carfin, împreună cu fiul său adolescent Ion şi aghiotantul Ghiţă, într-un itinerariu aventuros.

Pentru pregătirea producţiei, prospecţiile de locuri de filmare au durat mai mult de jumătate de an. Au fost căutate locuri pitoreşti şi sate mioritice care au păstrat din farmecul trecutului. 

Aşa s-a ajuns ca majoritatea scenelor să fie turnate în locuri din nordul Dobrogei, cum ar fi satul Greci, Munţii Măcinului, satul Smârdan, vârful Culmea Pricopanului sau lacul Iacobdeal din Turcoaia - Tulcea.

„Am fost impresionaţi de căldura localnicilor, de dorinţa lor de a ajuta, dar şi de frumuseţea locurilor. Oamenii s-au implicat în filmări, deci da, localnicii din Dobrogea au jucat în Aferim!“, declară Cătălin Anchidin, promotorul filmului.

Alte scene din „Aferim!“ au fost turnate în Valea Fagilor din Brăila, Giurgiu, Ilfov, Vâlcea şi Prahova.

Din distribuţia „Aferim!“ fac parte Teodor Corban, Mihai Comănoiu, Cuzin Toma, Victor Rebengiuc şi alţii. Premiera în România este programată la 13 martie.


Foto Silviu Gheţie

„Aferim!“ - filmul lui Radu Jude turnat în Dobrogea Foto Silviu Gheţie

Cealaltă producţie românească prezentă la Berlin este „De ce eu?“, care reconstituie ultimele zile de viaţă ale tânărului procuror Cristian Panait, care s-a sinucis la numai 29 ani, prins în chingile unui sistem corupt. Actorul principal, Emilian Oprea, joacă la Teatrul Maria Filotti din Brăila.

„În ultimele zile de filmare - care s-au desfăşurat în locaţia reală - am întâlnit-o şi pe mătuşa lui Cristian. Pe lângă ce se ştia din presă şi din alte surse, am reuşit să mă întâlnesc cu o fostă iubită, o fostă studentă şi un fost coleg procuror. Aşa am reuşit să-mi fac o idee despre ce a fost acest om excepţional“, a declarat pentru „Adevărul“ actorul Emilian Oprea (foto).

Protagonistul şi-a exprimat speranţa că filmul va avea un efect cu bătaie lungă: „Sper ca filmul să fie vazut de cât mai multă lume, să impresioneze atât în ţară, cât şi la festivalurile din străinătate. Şi astfel, poate va ajuta şi el puţin la redeschiderea dosarului Panait, asupra căruia planează, în continuare, multe suspiciuni!“.

image

Vă mai recomandăm

Românca de la Hollywood. Oana Bogdan, creatoarea de efecte speciale nominalizată la Premiile Emmy

Cum l-au păcălit autorităţile române pe olandezul care ne-a promovat ţara pe internet

VIDEO Mini Oscarul pe teme de educaţie civică al elevilor din Constanţa. Care sunt laureaţii Galei Civi-Mateca

FOTO VIDEO Jurilovca, vedetă la Târgul de Turism de la Viena. Cum a reuşit un tânăr din Constanţa să promoveze Delta Dunării fără niciun buget

Nu e faimos, dar e aromân. Regizorul Toma Enache pregăteşte al doilea lung-metraj

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite