FOTO VIDEO Jurilovca, vedetă la Târgul de Turism de la Viena. Cum a reuşit un tânăr din Constanţa să promoveze Delta Dunării fără niciun buget

0
0
Imagine din filmul de prezentare pentru Jurilovca
Imagine din filmul de prezentare pentru Jurilovca

O mică localitate din judeţul Tulcea a fost marea surpriză a Târgului de Turism de la Viena. Totul s-a datorat unui film făcut de o echipă de voluntari din Constanţa. Pasionaţi de film şi de turism ei au realizat, din banii lor, o peliculă de prezentare. Filmul va ajunge de acum înainte la toate târgurile de turism care promovează Delta Dunării.

Ştefan Butu este pasionat de imagine şi îndrăgostit de locurile natale ale soţiei sale. Când a văzut pentru prima data comuna Jurilovca şi zona Gura Portiţei a rămas surprins că nimeni nu ştie de ea la nivel internaţional şi că frumuseţea locurilor nu este deloc promovată de oamenii din turism. 

„Am filmat fără lumini. Totul este natural!“

În vara lui 2014, tânărul constănţean şi-a luat cu el camera şi alţi doi prieteni şi a plecat spre Gura Portiţei. A rugat proprietarul unui complex turistic să îi ajute cu partea de cazare şi a filmat tot ce a găsit mai frumos în zonă timp de trei zile. 

Când a văzut ce au de gând să facă, primăria Jurilovca s-a oferit să-i ajute pe tineri cu o barcă şi aşa a început week-end-ul de filmări în Deltă. 

„Nu am cheltuit decât 100 lei din buzunarul meu. Au fost banii de benzină de la Constanţa la Jurilovca“, mărturiseşte Ştefan Butu. „Scopul meu a fost să promovez zona şi am vrut să demonstrez că pot să fac cu 100 lei ceea ce alţii fac cu sume de o mie de ori mai mari. Un clip de genul ăsta costă în mod normal cel puţin 4.000 euro. Eu am avut doar voinţă şi dăruire“.

Filmările au început în jurul unui foc de tabără, într-o seară de vineri din luna iunie. Sâmbătă s-a filmat pe canalele Deltei şi la piscină, iar duminică echipa a mers la cetatea Enisala. 

„Am folosit trei camere GoPro, un aparat foto DSLR şi obiectivele pentru acesta. Nu am avut lămpi sau decoruri speciale. Lumina a fost naturală“, îşi aminteşte Ştefan Butu. 

Filmul a fost arătat celor de la Primăria Jurilovca în luna septembrie şi ei au fost încâtaţi. Ştefan le-a dat toate drepturile de folosire în mod gratuit şi le-a cerut doar să-i menţioneze numele. Primul succes a fost înregistrat la Târgul de Turism de la Bucureşti. Cu ajutorul acestui clip, primăria a câştigat un stand la Viena, iar de acolo a aflat despre Jurilovca întreg mapamondul. 

De la sol, din aer şi de pe apă 

Echipa de filmare a fost formată din Ştefan Butu, Augustin Gheorghe şi Adrian Popescu. Ultimul dintre cei trei s-a ocupat de filmările aeriene. 

„Ştefan mi-a spus că nu are buget dar îmi plăteşte el transportul şi cazarea de la Gura Portiţei, aşa că am acceptat să lucrez cu el“, mărturieşte Adrian Popescu. 

Tânărul din Constanţa nu este cameraman profesionist, dar a învăţat să folosească o dronă DJI Phantom şi o cameră GoPro 3 în aşa fel încât să realizeze cadrele spectaculoase.

"Am urcat cu drona până la aproape 200 metri înălţime pentru cadrele cu insula dintre Gura Portiţei şi Jurilovca. Mi-a fost teamă în anumite momente pentru că erau zone cu vânt mai puternic între lac şi mare iar eu decolam cu drona de pe şalupă" povesteşte Adrian Popescu de la aero-film.ro.

Ştefan Butu spune că vrea să mai facă un alt film în zonă, dar de această dată să insiste mai mult pe partea legată de istorie. Cetăţile Histria şi Enisala sunt bune de promovat, dar echipa ar avea nevoie de sponsori. 

Singura localitate din Dobrogea prezentă la Târgul de la Viena

Jurilovca, poarta de intrare în Delta Dunării, şi-a dezvăluit frumuseţile la Târgul de Turism  „Ferien Messe“ care a avut loc la Viena, în perioada 15 – 18 ianuarie.

Din Dobrogea, Jurilovca a fost singura localitate reprezentată la târg. „Invitaţia a venit din partea Autorităţii Naţionale pentru Turism întrucât din anul 2013 suntem Destinaţie EDEN“, spune Galina Teleucă, viceprimarul localităţii. Din România, au fost promovate alte şase destinaţii turistice: Alba Iulia, Geoagiu Băi, Depresiunea Horezu, Regiunea Buzău şi Parcul Naţional Apuseni.

Gentilia Zenovei, reponsabilă cu imaginea la Primăria Jurilovca, a fost prezentă la târgul de turism alături de Cătălin Balaban, preşedintele Asociaţiei de pescari Goloviţa.

Cu această ocazie, turiştii străini au primit informaţii nu doar despre Jurilovca, ci şi Delta Dunării. Materialele de promovare au fost puse la dispoziţie de Consiliul Judeţean Tulcea. Ideea care s-a desprins a fost aceea că turiştii austieci au fost interesaţi de Delta Dunării şi de Transilvania. „Vor să facă excursii în natură, au întrebat cum pot să ajungă în deltă. Au fost foarte interesaţi şi de gastronomia locală, bazată pe peşte“, a spus Gentilia Zenovei.

Pe tot parcursul târgului, la stand au fost proiectate cele două filme de promovare a Deltei Dunării şi a Jurilovcăi, cu staţiunea nepereche Gura Portiţei, unde încă mai puteţi întâlni plaje virgine. 

Jurilovca este o localitate situată la o distanţă de 85 de kilometri de Constanţa. Dacă până în urmă cu câţiva ani Jurilovca era doar un punct de trecere în Delta Dunării, tot mai mulţi turişti poposesc aici pentru a admira peisajele.

Pe lângă ospitalitatea lipovenească, aici puteţi păşi pe urmele primei colonii greco-romane de pe teritoriul ţării noastre. Cetatea se numeşte Orgame Argamum (numele grecesc şi latin al cetăţii). În zonă s-au descoperit patru bazilici paleocreştine, dar şi cel mai vechi mormânt grecesc din tot bazinul Mării Negre.

Drumul către Berlin şi Israel

Corina Martin, preşedintele Asociaţiei Litoral Delta Dunării spune că a fost impresionată de calitatea filmului de prezentare. "Mi se pare o idee foarte bună, aşa că îl vom prelua şi noi pentru a promova Delta Dunării. O sa-l trimit la Consiliul Judeţean Tulcea şi la Patronatul din turism. Următorul pas este să-l luăm cu noi la Târgul de Turism de la Berlin", a declarat Corina Martin pentru Adevărul. 

Experţii în turism spun că Delta Dunării suferă la capitolul promovare, iar nemţii sunt foarte interesaţi de această zona. Turiştii din Germania aleg Delta în defavoarea litoralului românesc. Următorul pas este prezentarea filmului la Tel Aviv, acolo unde va avea loc în alt târg de turism pe 10 - 11 februarie 2015. 

"Ne trebuiau filme bine făcute şi asta e o iniţiativă excelentă. Te duce cu gândul la distracţia din Mamaia. Noi nu avem buget pentru aşa ceva pentru că primăriile nu vor să treacă la implementarea taxei de promovare. Oamenii se întreabă: Noi avem aşa ceva? Zici că nu e în România! Ei au făcut-o din pasiune şi a ieşit foarte frumos", a mai spus Corina Martin.

Vă mai recomandăm:

Jurnal de vacanţă. Gura Portiţei, paradisul dintre mare şi Deltă. Plaja de pe care poţi aduna scoici cu lopata

Secretele borşului de peşte preparat de un campion

FOTO Hoinărind prin Delta Dunării, pe telefon. Turismul high-tech e disponibil pe iOS şi Android

Tulcea


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri