VIDEO Mini Oscarul pe teme de educaţie civică al elevilor din Constanţa. Care sunt laureaţii Galei Civi-Mateca

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai bune filmuleţe realizate de elevii constănţeni, pe teme de educaţie civică, au fost premiate la Gala Civi-Mateca, desfăşurată la finele săptămânii la Teatrul Naţional de Operă şi Balet Oleg Danovski din Constanţa.

Elevii constănţeni au trăit momentul unui mini-Oscar la Gala Civi-Mateca, ce a avut loc joi, 29 ianuarie, în organizarea Asociaţiei Civicum Voluntaris. Micii cineaşti din Constanţa, Agigea, Cumpăna, Eforie, Lumina, Năvodari, Ovidiu, Techirghiol şi Valu Lui Traian au surprins în filmele lor probleme reale ale comunităţilor, la care au oferit.

Civi-Mateca este câştigătorul din oraşul Constanţa al programului de responsabilitate socială Heineken pentru Comunităţi, ediţia 2014, dezvoltat de Heineken în parteneriat cu Asociaţia CSR Nest. Pentru acest proiect, Asociaţia Civicum Voluntaris a primit un grant în valoare de 80.000 lei.

„Proiectul Civi-Mateca a dorit implicarea elevilor în viaţa comunităţilor prin încurajarea utilizării gadgeturilor, cum ar fi aparate foto digitale, telefoane mobile, tablete, computere/laptopuri, camere video, pentru dezvoltarea creativităţii, a spiritului de echipă şi a simţului civic“, explică Isabela Ştefan-Iorga, coordonatorul proiectului.

La concurs au participat 430 de elevi din judeţul Constanţa, cu vârste cuprinse între 11 şi 18 ani. În proiect s-au înscris 52 de unităţi de învăţământ şi au fost realizate 107 filme de scurt-metraj. Fiecare echipă de elevi a fost compusă din patru membri, care au fost regizori, actori, scenarişti, cameramani sau editori.

„Generaţia-click nu s-a dezminţit! Elevi de numai 11 ani au scris scenarii, au filmat, au făcut montaj de film cu programe specializate şi au reuşit să transmită mesaje clare, cursive şi educative. Temele filmelor au atins subiecte precum protecţia mediului, protecţia animalelor fără stăpân, drepturile copilului, drepturile omului, violenţa domestică, violenţa în şcoli, consumul de droguri, toleranţa, lipsa respectului, prietenia, utilizarea mediului virtual în detrimentul vieţii reale, problemele copiilor cu nevoi speciale şi ale bătrânilor“, declară Isabela Ştefan-Iorga, coordonator de proiect.

În cadrul proiectului Civi-Mateca, pe lângă concursul de scurt-metraje realizate integral de către elevi, a avut loc şi o caravană itinerantă de proiecţii gratuite a filmelor în şcolile înscrise în proiect. Elevii au vizionat filmele în sala de cinema pusă la dispoziţie de CityPlex Tomis Mall.

Proiectul a fost implementat de către Asociaţia Civicum Voluntaris cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa şi s-a adresat noii generaţii de elevi, Generaţia Click. Filmele pot fi vizionate integral pe site-ul proiectului: civi-mateca.ro/concurs-civi-mateca/echipe.

Asociaţia Civicum Voluntaris a luat fiinţă la Constanţa, în octombrie 2013 şi are ca scop dezvoltarea de acţiuni menite să promoveze participarea activă a tinerilor, în special, a cetăţenilor, în general, la viaţa comunitară.

„Apreciem iniţiativa, spiritul civic şi acţiunea şi are în permanenţă în vedere proiecte pe teme legate de educaţia civică, antreprenorială, motivaţională, sănătate, sport, proiecte umanitare pentru membrii ai comunităţilor, cu precădere pentru copii, tineri şi persoane cu dizabilităţi. Prin astfel de activităţi, membrii ACV doresc să aducă bucurie în inima şi sufletul copiilor şi tinerilor, membrilor comunităţilor“, afirmă echipa Asociaţiei Civicum Voluntaris.

Programul Heineken pentru Comunităţi face parte din Agenda de Sustenabilitate „Brewing a Better Future“, fiind destinat sprijinirii comunităţilor locale în care compania operează prin investiţii în proiecte relevante pentru acestea. Prin programul de responsabilitate socială, compania a investit peste 1 milion RON în 20 de proiecte care au implicat peste 800 de voluntari şi au avut mai mult de 287.000 de beneficiari totali în cei trei ani de desfăşurare.

Câştigătorii concursului  de scurt metraje Civi-Mateca

Premiul Juriului – Trofeul CIVI-MATECA
Câştigător: „Asceză” - Liceul Teoretic „Carmen Sylva" Eforie Sud

Clasa a V-a
Câştigător: „Câinele...o bătaie de inimă la picioarele mele” - Şcoala Gimnazială „Grigore Moisil” Năvodari

Clasa a VI-a
Câştigător: „Şi cărţile au suflet” - Şcoala Gimnazială „Ioan Murgescu"  Valu lui Traian

Clasa a VII-a
Câştigător: „Între vis şi realitate” - Şcoala Gimnazială  „Ion Borcea” Agigea

Clasa a VIII-a
Câştigãtor: „DOMBergent” - Şcoala Gimnazială nr.29 „Mihai Viteazul” Constanţa

Clasa a IX-a
Câştigător: „Strigătul Naturii” - Liceul Teoretic  „Decebal” Constanţa

Clasa a X-a
Câştigător: „Online versus Offline în societate” – Liceul Teoretic  „Ovidius” Constanţa
 
Clasa a XI-a
Câştigător: „Asceză” - Liceul Teoretic „Carmen Sylva" Eforie Sud

Clasa a XII-a
Câştigător: „Revoluţia Frumosului... începând de la cuvânt” - Colegiul Tehnic Energetic Constanţa

Premiul pentru originalitate
Câştigător: „Suntem Noi” - Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu” Constanţa

Premiul de Popularitate
Câştigător cu cel mai mare număr de voturi on-line: „Educaţia comunităţii” – Liceul Teoretic „Emil Racoviţă” Techirghiol

Premiul pentru Interpretare
Eleva Mihaela Şerban din filmul  „Cu toţii o familie” – Liceul Teoretic „Ovidius” Constanţa, clasa a IX-a  
Eleva Carmen Merlă din filmul „Copilărie – Tărâm de vis” - Şcoala Gimnazială „Tudor Arghezi” Năvodari, clasa a VIII-a

Premiul “Tinereţe şi Optimism”
S-a acordat filmului: „We are happy in 5B” – Scoala Gimnazială nr. 7 „Remus Opreanu”, clasa a V-a

Filmele pot fi vizionate şi pe canalul de Youtube al proiectului Civi-Mateca.

Vă mai recomandăm

Civi-Mateca, un nou proiect educaţional începe în şcolile constănţene

FOTO VIDEO Ofertă pentru liceenii talentaţi: „Haideţi la FILMMIC, festivalul vostru! Aveţi numai de câştigat“

 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite