VIDEO Dans grecesc, în plin bulevard. Circulaţia oprită pentru Ziua Naţională a Eladei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizatorii spun că au iniţiat flash mob-ul pentru a menţine viu spiritul grecesc întruchipat de eroul Zorba: viaţa merită celebrată bucurându-te de lucrurile simple.

Un flash mob - eveniment care pare spontan şi este organizat în public, cu mobilizarea participanţilor - a blocat circulaţia duminică, 24 martie, la prânz, pe Bulevardul Alexandru Lăpuşneanu.

În faţa City Park Mall, traficul a fost oprit pentru acţiunea care a durat 45 minute. Aşa a fost serbată în premieră Ziua Naţională a Greciei, celebrată la 25 martie.

Manifestarea desfăşurată pe muzică grecească a fost organizată de Comunitatea Elenă Elpis şi Asociaţia Litoral-Delta Dunării. Tinerii au dansat tradiţional, cu faimoasele mişcări pe care toată lumea le ştie, dar puţini le pot reproduce aşa cum trebuie.

Constănţenii au încercat să ţină ritmul şi au promis că până la anul învaţă paşii pentru a se prinde în joc. „Mult antren şi atmosferă autentică grecească, m-am simţit extraordinar“, a relatat Chloe, una dintre tinerele care au asistat la acţiune.

Organizatorii spun că au iniţiat flash mob-ul pentru a menţine viu spiritul grecesc întruchipat de eroul Zorba: viaţa merită celebrată bucurându-te de lucrurile simple. „Am pregătit momente unice, care să antreneze publicul prezent la acest spectacol dedicat tuturor celor care iubesc tradiţiile, muzica şi spiritul grec“, a declarat Corina Martin, şefa Asociaţiei Litoral.

La 25 martie, când este Ziua Naţională a Republicii Elene, Grecia serbează izbucnirea Marii Revoluţii din 1821 a poporului elen împotriva otomanilor. Mişcarea a pornit de la Mănăstirea Sfânta Lavra, avându-l în frunte pe episcopul Palaion Patron Ghermanos şi a durat 9 ani.

În România, grecii trăiesc din cele mai vechi timpuri, ei aşezându-se în Dobrogea, la Marea Neagră. Minoritatea greacă este prezentă mai ales în oraşele-port, cei 6.500 cetăţeni de etnie greacă fiind reprezentaţi în Parlament de deputatul Dragoş Gabriel Zisopol, membru al Uniunii Elene din România.

Cei mai mulţi greci trăiesc în Bucureşti şi în împrejurimile Capitalei, dar şi în judeţele Constanţa, Brăila şi Galaţi. Localităţile cu cea mai mare concentraţie a comunităţii sunt în judeţul Tulcea: comuna Izvoarele (1.166 greci - 30,05%) şi oraşul Sulina (1,34%). În toate celelalte oraşe şi comune din România, grecii deţin o pondere de sub 1%.

La Constanţa, comunitatea greacă deţinea un important patrimoniu format din şcoală, spital, teatru, biserică, clădiri, terenuri. În prezent, Comunitatea Elenă Elpis număra aproximativ 1.500 membri. Aceasta îşi desfăşoară activitatea în incinta Teatrului Elpis, retrocedat de Statul român în 1998, dar şi în alte sedii în curs de retrocedare.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite